Hoe kan ik een backup op een externe schijf ongedaan maken?

Mijn dochter heeft een externe schijf die ze gebruikte voor de backup van diverse bestanden: docs, foto's, video's e.d., maar ook voor het verplaatsen van diverse bestanden hiernaar om ruimte op de vaste schijf te besparen.
Een aantal jaren terug heeft zij hierop een backup van haar interne harde schijf gemaakt. Van de 1 TB is nu 890 GB in gebruik als backup.

Na de backup is de externe schijf nog maar zelden gebruikt. Maar haar bestanden die zij verplaatst had van de vaste naar de externe schijf zijn nergens meer te vinden.
Ik heb met TestDisk en PhotoRec geprobeerd het een en ander terug te vinden, maar het prog. loopt steeds tegen een muur op en geeft aan geen partitie te kunnen vinden. (?)

Nu wil ik de backup ongedaan maken om, mocht het echt niet lukken om haar bestanden terug te halen, met een schone lei te beginnen. Maar dit wil ik niet doen d.m.v. de optie 'verwijderen', maar letterlijk het backup-proces terugdraaien.
Ik heb ook nog gekeken naar herstelpunten rond de periode dat zij een backup heeft gemaakt, maar herstelpunten, voor zover ik kon zien, worden alleen op de vaste schijf hersteld en niet op een externe schijf.

Heeft iemand een antwoord c.q. oplossing hiervoor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De schijf kan je opnieuw formateren. Dan kan je de schijf feitelijk weer terugbrengen naar de "fabrieksinstellingen". Met een quick format wordt alleen het Master Boot Record geleegd. Dus gemakkelijk gezegd, de indexering van de schijf. De feitelijke bestanden blijven er gewoon op staan, maar gewone programma's zullen niets meer vinden. Zelf gebruik ik Stellar Data Recovery (http://www.stellar.nl/data-recovery-software.htm). Is wel een betaald programma, maar je kan eens kijken wat dit programma kan vinden (het opzoeken van de bestanden is gratis, het recoveren is echter betaald, maar het geeft een idee van de mogelijkheden). Bedenk wel dat dit proces erg lang duurt. Een volle 24 uur draaien heb ik regelmatig gezien... Met een full format wordt ook de data nog een keer overschreven. Een programma als Stellar kan dan nog steeds een en ander terug halen, maar wel aanzienlijk minder dat een gewone quick-format. Er zijn overigens zat gratis programma's op internet beschikbaar. Alleen heb ik Stellar ooit aangekocht door omstandigheden. En beviel / bevalt erg goed. Met het formateren kan je ook een grootte van de schijf aangeven. Als het goed is, zal voor een schijf van 1 TB ongeveer 900 Gb aan data er op passen (uiteindelijk door het verschil dat 1 kb geen 1000 bits zijn, maar 1024). Succes, hopeliik is nog het een en ander terug te halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100