Met welk tekenprogramma kan je een deel van een foto een hogere resolutie geven?

Sommige foto's zijn gecensureerd.. en dan zie je allemaal grote blokjes. Hoe maak je die weer kleiner?
Ja, ik weet dat eenmaal verloren informatie niet meer terugkomt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt de blokjes kleiner maken met elk fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop. Het helpt alleen niks, want het programma weet niet hoe het opgevuld moet worden. Toegevoegd na 1 minuut: Je selecteerd het stuk met de blokjes, en vervolgens verander je dit van grootte (transform tool, ctrl+t). Nu heb je de blokjes kleiner gemaakt, met een wit stuk eromheen van hoe groot het eerst was.

In principe kan je een foto met lage resolutie niet naar ene hogere brengen. Wat je dan doet is gewoon de pixels (of vierkantjes) vermeerderen. Hierbij houdt het fotobewerkingsprogramma rekening met de daarrond liggende kleuren en zal er dus ongeveer dezelfde bij fantaseren. Indien het verschil tussen lage ne hoge resolutie niet al te groot is, zal het niet te merken zijn. Maar met die "grote blokjes" zoals je zegt, is het mijns inziens onbegonnen werk. Vervagen of "smudge" geeft ook niet het goede resultaat.

Technisch gesproken zijn die blokjes het weghalen van informatie. Die informatie gaat dus echt verloren, die kun je niet terugtoveren als je het origineel niet hebt. Vergelijk het met: x + y = 100 x en y kunnen van alles zijn, dat kun je nooit achterhalen, het enige dat je weet is dat ze samen 100 zijn. Bij van die gecensureerde plaatjes is het meestal zo dat die blokjes de kleur hebben die het gemiddelde is van alle pixels die eerst op de plek van dat blokje stonden. Stel je ziet een censuurblokje van 10 bij 10 pixels, en kijkt met photoshop naar de kleur daarvan en die is bijv. #888888, wat dus precies de grijstint is tussen helemaal wit en helemaal zwart in. Het enige wat je dan weet is dat de 100 pixels GEMIDDELD uitkomen op de grijstint #888888. Misschien waren van het origineel in dat blokje 50 zwarte en 50 witte pixels. Maar misschien waren er ook wel 33 rode, 33 groene, 33 blauwe pixels en 1 witte pixel. Of misschien waren er wel 10 rode, 10 groene, 10 blauwe, 35 zwarte en 35 witte pixels. En zo heb je nog honderden mogelijkheden die het origineel zouden kunnen zijn, om dan nog maar niet te spreken van dat je elke samenstelling van die kleuren ook nog op miljoenen manieren kunt rangschikken in dat blokje van 10x10 pixels. En dan zijn de meeste censuurblokjes ook nog eens veel groter dan 10x10 pixels, wat dus de mogelijkheden voor de samenstelling van het origineel exponentieel laat oplopen. Met ingewikkelde wiskunde kun je op basis van het niet-gecensureerde omliggende deel hooguit een "educated guess" doen wat het origineel is, maar dat is hooguit een zeer groffe benadering. Het is dus hóógst onwaarschijnlijk dat je ooit zult kunnen extrapoleren wat het origineel was... (En ja ik weet dat ze bij actieseries als 24, NCIS etc. met 1 druk op de knop een geblurd nummerbord kunnen de-blurren of een vaag satellietbeeld kunnen verscherpen... Maar geloof mij, dat is pure science fiction en zoals ik uitlegde, wiskundig absolute totale belachelijke onzin. Het bestaat gewoon niet.)

Open kladblok, zoek met Ctrl-F naar de code 4X en verander deze naar 45XF. Dan zie je de grote blokjes niet meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100