mag mijn moeder zomaar een foto van mij en haar op hyves publiceren zonder mijn toestemming?

ik heb geen contact meer met mijn moeder nu heeft zij een aantal foto's van haar en mij op hyves gepubliceerd. Ik heb voor deze publicatie geen toestemming gegeven. mag zijn dit zomaar publiceren?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe kun je daar helaas weinig tegen beginnen. Het is wel vervelend omdat iedereen het ziet maar je kunt ook weinig beginnen tegen een vriend die een foto van jou en hem op zijn hyves zet. Ga er over in gesprek en vraag vriendelijk of ze het verwijderen. Misschien kun je een andere foto opsturen die jij wel goed vindt?

volgens de wet mag dat niet, alleen als ze toestemming heeft.

Je mag inderdaad foto's op internet publiceren. Portretrecht geldt in de regel alleen voor bekende personen en dus niet voor jou. Wat je het beste kunt doen is met je moeder in gesprek gaan. Zeg dat je het heel vervelend vindt dat ze deze foto's on-line heeft gezet. Als je iets wettelijks wilt doen kan je het met het auteursrecht proberen. Ik weet niet wie de foto gemaakt heeft, maar deze persoon heeft er auteursrecht op, als dat niet je moeder is kan dit werken: Je kunt bij hyves bezwaar maken tegen de foto's en zeggen dat je vermoedt dat het om auteursrechtelijk beschermde foto's gaat waarop jouw moeder niet het auteursrecht heeft. Verzoek hyves de foto's te verwijderen, zij zullen dit in de regel doen om auteursrechtelijk gezeik te voorkomen. Echter als je moeder ze zelf heeft gemaakt zal 1 mailtje van haar naar Hyves voldoende zijn om ze er weer op te zetten. Toegevoegd na 24 minuten: Even een aanvulling, er staat namelijk wel in de wet dat je niet zomaar een portret van iemand openbaar mag maken. Artikel 22 auteurswet: Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zoover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet. Met andere woorden: Als jij kunt aantonen dat je een redelijk belang hebt bij het verzetten tegen de openbaarmaking dan heb je juridisch wel een grondslag om je moeder te vorderen de foto's weer offline te halen. Wat is dan een redelijk belang? Daar komen we weer in het schimmige gebied dat jurisprudentie heet. In jouw geval kun je het er het best op gooien dat de foto's inbreuk maken op je privacy, schadelijk zijn voor je imago of dat je erop voor schut wordt gezet. Let op dat je dit echt zult moeten aantonen. Als de foto's normale familiekiekjes zijn en jij geen bekend persoon of gezochte misdadiger bent dan is dit al snel niet meer aan te tonen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/geld...

Nee, zij mag absoluut niet zonder jouw toestemming deze foto's publiceren. Dit is geregeld in de Wet op privacy (Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en jouw moeder dient op jouw verzoek dan ook direct de foto's te verwijderen. Indien je aan jouw moeder vraagt of zij deze foto's wilt verwijderen en ze wenst dit niet te doen. Kan je altijd haar een verzoek sturen zoals de voorbeeld brief die op de website van mijn bron staat vermeld. Natuurlijk kan je de verzoek ook aan hyves richten, maar de kans is maar klein dat ze daar echt op gaan reageren.

Bronnen:
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_in...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100