Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Toen het Internet nog niet bestond, was er alleen tekst. Die stond wel op verschillende computers, maar was niet gekoppeld.

Het revolutionaire idee van het Internet (het www zoals we dat nu kennen) is dat die teksten aan elkaar werden gekoppeld. En dat dat gebeurde door delen van de ene tekst klikbaar te maken, en dat door op zo'n deel te klilkken, een andere tekst werd opgehaald.

Nu heel gewoon, destijds revolutionair.

Die speciale tekst, die dus meer was dan de gewone tekst die men tot dan toe kende, werd hyptertekst genoemd.

Toen waren nog wat afspraken nodig om die hyptertekst van de ene naar de andere computer over te hevelen (Engels: transfer). Zo'n verzameling afspraken heet in de computerwereld een protocol.

Dat werd dus het hypertext transfer protocol, afgekort tot http.

Zo is er ook ftp voor file transfer protocol, https voor http secure, smtp voor simple mail transfer protocol, enzovoort.

URL staat voor uniform resource locator. Alles waarnaar je verwijst, is een resource. Resource is een algemene naam voor hypertekst-pagina (nu zeggen we: webpagina), of file, of iets anders. Een URL is de algemene vorm die aangeeft hoe (http, ftp, https, ...) en waar (de rest van de URL) een resource te vinden is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

HyperText Transfer Protocol (HTTP)
Uniform Resource Locator (afgekort URL)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
HyperText Transfer Protocol
------------------------------------
Het HyperText Transfer Protocol (HTTP) is het protocol voor de communicatie tussen een webclient (meestal een webbrowser) en een webserver. Dit protocol wordt niet alleen veel op het World Wide Web gebruikt, maar ook op lokale netwerken (we spreken dan van een intranet).

Uniform Resource Locator
----------------------------------
Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een label dat verwijst naar een informatiebron, bijvoorbeeld een webpagina of een ander bestand.

De opbouw van een URL is voor de meeste protocols als volgt:
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding