Is de website "wat is mijn sterfdatum" niet in overtreding?

Per toeval ontdekte ik dat mijn volle naam en juiste geboortejaar in Wat is mijn sterfdatum wordt vermeld. Dit geldt ook voor mijn ouders. Wij allen hebben hier geen fiat voor gegeven terwijl dit wel moet. Ik vind het een misselijke grap en dit soort sites zouden verboden moeten worden. Is deze site niet in overtreding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk niet ; dit is gewoon een toevalsgenerator, die uitgaat van gemiddelde statistieken op basis van geboortejaar, risicofactoren als roken en drinken en waar je woont, en daar gemiddelden uittrekt. Je naam doet niet eens ter zake. Het zegt dus niets, behalve dat de grafteksten op sommige kaarten wel leuk zijn : "De duivel had me eerder gehaald als hij niet dacht nog iets van me te kunnen leren."- stond er op de mijne. Het enige dat je hoeft te doen om te bewijzen dat het je eigen naam is, is dat hokje aanvinken, en niets is natuurlijk zo leuk als die datum uitvogelen voor alle mensen die je kent. Gewoon voor de lol, want het zegt, nogmaals, weinig tot niets. Dikke kans dus dat allang iemand jouw naam (of iemand met precies dezelfde naam ; die komen vrij veel voor) een keer heeft ingevoerd. Maar dat hoeft je niet te beletten het zelf nog eens in te vullen ; ten slotte kan je lengte, gewicht of links/rechtshandigheid al verkeerd zijn ingevuld. Dit valt in het type 'voorspellende spelletjes'- en dan zelfs nog een van de meer serieuze omdat ie echt statistische gegevens gebruikt - waar het Internet bol van staat en nee, er is geen enkele reden zo'n site te verbieden. Je gaat er niet eerder of later dood van, niemand verplicht je hier iets (of de waarheid) in te vullen, en het heeft geen enkele status op welk gebied dan ook. Als je het maar misselijk vind, vul je er gewoon niks in. Ook goed. Andere mensen zullen het leuk vinden - en er zullen zelfs mensen zijn die het serieus nemen en hun lyfestyle gaan aanpassen aan de hand van hun gemiddelden.

Natuurlijk kun je twisten over wat goede smaak is, maar die site zal heus niet in overtreding zijn, omdat het voor iedereen duidelijk is dat het allemaal onzin is. Die gegevens komen gewoon tot stand, door mensen die daar zelf hun naam in typen. Als je Jan de Graaf heet, dan kom je je naam wat eerder tegen, dan wanneer je Diederik van der Vaerst heet. Toch is die site razend populair. Ik heb een niet gebruikelijke achternaam, maar kom met diezelfde achternaam tientallen jannen, pieten, karels, miepen en elsjes tegen. Het lijkt erop dat veel mensen dit erg leuk, vinden en blijkbaar heeft mijn hele familie daar al zitten prutsen :-) Dit staat duidelijk vermeld bij het intypen van namen: "Ik verklaar dat ik mijn eigen naam heb gebruikt of de naam van iemand waarvan ik expliciet toestemming heb gekregen. Ik realiseer me dat deze berekening fictief is en gepubliceerd wordt op deze website." En om te voorkomen, dat mensen steeds maar weer de naam van hun buurman intypen, is er ook nog deze mogelijkheid -> links bij contact "Om de berekening te verwijderen hoef je in onderstaand formulier alleen het nummer van de berekening, te vinden midden onder de berekening, in te voeren. De betreffende pagina wordt dan per direct en definitief verwijderd. Het kan nog wel enige tijd duren voordat alle links uit de zoekmachines zijn verwijderd. Na verwijdering is het niet meer mogelijk een berekening op dezelfde naam te maken. De naam komt dus NOOIT meer terug op deze site." Typ dat formuliertje in, en je komt nooit meer op die site te staan. Pas als dat niet gebeurt zoals vermeld, kun je gaan nadenken over mogelijke acties.

Je kunt het belachelijk vinden of onzin, of vervelend, misschien zelfs onfatsoenlijk of onverantwoord, maar tegen de wet is het niet. Ik sta er ook in: .......heeft onze geheel fictieve berekening uitgevoerd en zal volgens ons kunnen overlijden op zaterdag 23 september 2023 op de leeftijd van 71 jaar Dan staat er ook nog dit: """"Ik wil sterven als mijn vader, vreedzaam in zijn slaap en niet gillend van angst zoals zijn passagiers. """" Iedereen die dit leest en mij en/of mijn vader kent zal weten dat dat de grootste onzin is. Maar goed: Er staat dus: "onze geheel fictieve berekening" .... daarmee zijn ze wel gedekt. En anders ga je linksonder naar contact/verwijderen. http://www.sterfdatum.nl/?contact=1

Waarschijnlijk heeft een of andere jullie naam ingevuld en daardoor sta je er nu op. Ja dat kan en mag.

Omdat het fictief is is het niet illegaal, niemand kan je officiele sterfdatum berekenen. Misschien heeft iemand inderdaad een grap met je uit hebben gehaald, maar neem dit met een korreltje zout, het is allemaal fictief. Iemand heeft mij zitten sarren met zo'n zelfde site, overspeligen.nl en daar mijn naam ingevuld en dat er dan 100% kans is dat ik vreemd zou gaan terwijl ik helemaal niet zo ben. Die persoon is verliefd op mij en kan het niet hebben dat ik een vriend heb. Mijn vriend lacht er gewoon om. Het is allemaal pure nep.

Raar maar waar, je plaatst jezelf op die site. De berekeningen zijn totaal fictief. Er zijn nog meer (Engelstalige) websites die iets dergelijks aanbieden. Mijn ervaring met die websites is dat er gemiddeld 40 jaar gerekend wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100