Maakt de lengte van een ethernetkabel veel uit voor de wifi snelheid?

Ik heb twee gelijke access points (Ruckus R320). Een hangt er beneden met 50cm cat6e kabel aan een switch, de andere hangt boven met ongeveer 10 meter cat 6e kabel en op dezelfde switch.
Beneden haal ik 255 mb/s, boven kom ik niet boven de 80 mb/s.

Heeft de lengte van de kabel zoveel effect op de snelheid, of kan het verschil een andere oorzaak hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

In theorie maakt het niks uit of je een kabel gebruikt van 50cm of van 150mtr. voor de snelheid, factoren die kunnen meespelen zijn interferentie van spanningskabels(mag niet over de gehele lengte naast een spanningskabel liggen) slechte krimping van de connectoren waardoor je maar een half paartje gebruikt, hierdoor wordt de snelheid automatisch 100Mbit, maar als je switch en/of je router niet op 'auto-negotiate' staat kan dit voor narigheid zorgen. Om nu uit te sluiten of het de kabel is, sluit je deze rechtstreeks op een laptop aan, of indien het accesspoint ook nog een switch heeft sluit je de laptop daar aan, en doe je een Ookla speedtest, als die test net zo belabberd is als beneden, ja dan is er iets mis met de bekabeling, en daarna zou je de accesspoints even ruilen met elkaar om zo via deductie het probleem proberen te lokaliseren.(verhuist het probleem mee? zo ja, dan is het accesspoint de boosdoener)

(Tevens in aanvulling op het antwoord van @Griffin) De lengte van een twisted-pair-kabel maakt wel degelijk uit met betrekking tot de snelheid. Volgens de IEEE-standaard mag een Channel maximaal 100 meter zijn en een Permanent Link maximaal 90 meter. Maar dat terzijde. Echter, in de vraag wordt gesproken over maximaal 10 meter, dus dat is zeer ruim binnen het maximum. Allereerst, Cat6e bestaat niet. mogelijke versies zijn 5, 5e, 6 of 6a (en lager/hoger uiteraard) (Cat6e is namelijk geen standaard en wordt daarom ook vaak misplaatst zo aangeduid. Bij de Cat5 versie was de opvolger de Cat5e, waarin de "E"-versie een snellere kabel was. Toen de Cat6 kabel op de markt kwam, waren er veel leveranciers die de Cat6 kabel aanduidde als een Cat6e kabel om te suggereren dat dit een nieuwere versie was.) [ON-TOPIC] Zoals @Griffin al aangeeft, even access points wisselen en kijken of het hetzelfde resultaat/probleem geeft. Kijk ook even of het het geval is als je een andere poort gebruikt op de switch. Zoja, dan de bekabeling controleren en zo nodig vervangen. Zijn de RJ-45 connectoren zelf aangeknepen? Zo ja: - Zitten de draadjes op de juiste volgorde en ver genoeg in de connector gestoken? - Is de twisting van de draadjes zo ver mogelijk in tact gebleven? Het wil nog wel eens gebeuren dat een connector wordt aangeknepen met een "kromme tang uit de 5-euro-bak". Het "mesje" komt dan schuin te zitten in de connector en maakt geen verbinding met het draadje, maar alleen de isolatie van dat draadje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100