hoe zorg ik ervoor dat mijn casefan geen zoemend geluid maakt?

Beste allen,

Ik heb zojuist een fancontroller in mijn computer gebouwd. Deze werkt op zich prima.

Het probleem begint bij mijn achtersta casefan. Deze maakt veel geluid en ik wil deze dan ook zachter zetten. Als ik deze op 70% zet, dan begint hij een zoemend geluid te maken. (dit is bij 100% dus niet het geval).

Iemand een idee of ik dit kan verhelpen en de fan ook op 70% kan laten draaien?

Fancontroller: Aerocool F6XT.
Fan: onbekend > 3 Pin

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen zou ik de fans ophangen in elastieken. Deze zorgen ervoor dat er geen trillingen van de fan door trillen naar de behuizing; scheelt al een boel herrie. Als je er twee tientjes voor over hebt kan je ook een "silent" fan kopen; dit scheelt enorm in het geluid, zeker in combinatie met de elastieken. In de bron de elastieken, de fan kan je er zelf wel vinden...

Bronnen:
https://www.conrad.nl/nl/akasa-pc-cooler-s...

De fans ophangen in elastische bevestigingen lijkt me een mooie oplossing. Wist niet dat zoiets bestond. Maar daar moet je wel even wat voor doen: bestellen, en later de kast openmaken en ze aanbrengen. Wat je zeker ook kunt proberen, is om een lekker zwaar voorwerp ergens op de bovenkant van de kast te leggen. Dat verandert de manier van meetrillen van de kast met de vibraties van de draaiende fan. Het trillingsgetal van de kast wordt anders. Je moet daarbij een beetje proefondervindelijk vaststellen wanneer de kast lawaaiiger wordt en wanneer die stiller wordt als je het zware ding steeds ergens anders neerlegt. Maar hier kun je wellicht het snelst iets mee bereiken, eventueel voorlopig. Ik weet hoe hinderlijk een voortdurend opvallend zoemende pc kan zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100