Wat is een geschikte server voor thuisgebruik?

Ik zou graag een server hebben voor thuis. Ik wil hier voornamelijk bestanden op opslaan e.d. Ik vraag me af wat voor soort of welke server voor mij geschikt is. Ik wil er niet al te veel geld aan uit geven (rond de 100€). Ook vindt ik het belangrijk dat hij energiezuinig is omdat hij 24/7 aan staat. En ten slotte is mijn vraag als ik dan ook software op deze server kan zetten.

Welke server is dan geschikt voor mij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

€100 is wel erg weinig. Dan is een 2dehands-pc een optie. Of zelfbouw, want als je wil dat ie zuinig is, dan kan je een zuinig onboardsysteempje (uiterst traag, maar meer dan snel genoeg voor een server zoals jij hem voorstelt en erg zuinig) kiezen. Dat in een kleine behuizing stoppen met harddisks met een zo groot mogelijke opslagcapaciteit (hoe meer opslagcapaciteit op 1 harddisk, hoe minder je ervan nodig hebt en dus hoe zuiniger). Dan alleen nog een geschikt besturingssysteem en dan ligt een linuxdistributie voor de hand. Nu zijn niet alle serverversies handig om mee te werken en er zijn alternatieven rot, maar het meest gebruiksvriendelijke zal waarschijnlijk amahi zijn. Te installeren op fedora en ubuntu. Voordeel van fedora: wordt al langer ondersteund door amahi, dus meer howto's zijn op fedora gebaseerd. Voordeel van ubuntu: wordt (zeker door beginners) meer gebruikt, dus qua basisgebruik zul je daar dan weer meer howto's over terugvinden. En dan is ook je andere wens ingevuld. Alhoewel fedora zichzelf ook uitwijst en erg stabiel draait. Installeer amahi dan ook gerust op de desktopversie, ook al meldt de website dat dit niet wordt ondersteunt, het draait in praktijk meer dan prima! Andere voordelen van amahi: te bedienen vanuit de browser ipv via een cli. Diverse apps (maar ook hier heb je de keuze om het basissysteem zelf te gebruiken). Beter dan een NAS? Zeer zeker wel! Die NAS zal op lange termijn namelijk een veel hoger kostenplaatje met zich meebrengen dan een 'echt' servertje dat je zelf onderhoudt en waar je het nodige aan kan puzzelen wanneer dit ooit nodig is. In die zin dat aan een NAS bitter weinig gepuzzeld kan worden en ooit een volledig nieuwe, veel duurdere NAS zal moeten worden aangeschaft.

Bronnen:
www.amahi.org

Merk en type zijn van geen belang. Zoals gdanonym zegt: "bij de kringloop een oude PC krijgen. Maar hou rekening met de stroomverbruik als je een PC 24x7 aan laat staan." Je eerste belang lijkt het stroomverbruik, maar: 1e Het stroomverbruik hangt vooral af van de kloksnelheid. Een oude PC van de kringloop is meestal "traag", en gebruikt dus weinig stroom. 2e De PC die je nodig hebt moet voldoende disk ruimte hebben voor de nodige bestanden. Films zijn megagebruikers, Plaatjes al véél minder, en gecomprimeerd nog minder. Tekstbestanden kosten verwaarloosbare diskruimte. 3e De stroom die je gebruikt krijg je teruggeleverd als warmte. Met de winter in aantocht is dit mooi meegenomen. 4e Ik heb hier een redelijk snelle PC, met een kloksnelheid van 3GHz. Die gebruikt 135 Watt. Dat is ongeveer 3 kWh per dag, à 25 cent per kWh is dat 75 cent per dag.

Als je onder Linux wilt werken is de Rapsberry pi wel wat voor je.

Bronnen:
http://www.raspberrypi.org

Voor een server voor thuis gebruik zijn een paar eisen wel van belang 1) moet hij alijd aan staan want stroomverbruik en ventilator lawaai zijn zaken die je wil beperken 2) kun je hem goed delen en beveiligen dan is een keuze voor een externe harddisk of PC met simpel xp of linux er op al te doen 3) netwerk wifi of bedraad ? 4) is een backup nodig want alles op een disk opslaan is niet aan te raden en dan kun je goedkoop al op marktplaats el terecht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100