Via de kabel halen we 60 Mb/s, maar via draadloos halen we nog geen 20 Mb/s. Is er een draadloze router die wel 60 Mb/s haalt?

Onze huidige router is een Eminent EM4450. We hebben het idee dat deze sowieso al niet helemaal 100% meer werkt. De kabel ging overigens ook via deze router.

Zijn er routers die draadloos wel aan de 60 Mb/s kunnen komen? Zoja, welke? Bij voorkeur routers met een redelijk draadloos bereik aangezien we een huis hebben die aardig is geïsoleerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Feitelijk heb je het zelf al over de isolatie. Die 60 Mbit stelt weinig voor. Maar het ding is dat je afhankelijk bent van externe factoren. Storende apparaten, dikke muren, de draadloze ontvanger die in het apparaat zit die het signaal moet gebruiken (dus laptop, console, desktopcomputer, etc.). Die verzwakkingen stijgen wanneer het opbouwd (dus van draadloos apparaat naar draadloos apparaat is al sowieso de zwakte van de niet ideale componenten in beiden apparaten, plus de afstand. In de praktijk komen daar nog muren bij, storende signalen van andere wifi-netwerken plus apparaten die op dezelfde frequentie werken). Niet alleen moeten die doen aan de technische specificatie (dus draadloos g, n of ac bijv.), maar ook kwa componenten van een degelijke kwaliteit zijn. Draadloos n haalt in theorie 300 Mbit. In de praktijk halen ze dat echter nooit. Lees gewoon wat reviews over routers, en pak binnen je budget de beste op basis van de eigenschappen die je nodig hebt. Er zijn zat websites die routers testen en de transferrates publiceren. Hardware.info is een goede daarvoor. Is de transfersnelheid echt belangrijk, investeer dan gewoon in kabels. 802.11N mag in theorie weliswaar 300 Mbit/s aan kunnen; ik heb serieus nog nooit meegemaakt dat het ook daadwerkelijk dat haalde en sneller was dan een cat. 5 kabel die getest zijn voor 100 Mbit/s in een praktijksituatie. Toegevoegd na 8 minuten: Om kort te gaan, die 20 Mbit/s is inderdaad laag. Maar het zou zomaar kunnen dat dat echt ligt aan de praktijksituatie en niet aan de router. Een betere router zal waarschijnlijk sneller werken, ervan uitgaande dat de gebruikte draadloze apparaten die snellere snelheden ondersteunen. Jullie Eminent heeft namelijk nog een wireless 802.11g-antenne. Als andere apparaten die jullie gebruiken wel 802.11n hebben, zal het met een betere router waarschijnlijk sneller werken mits voor een goede optie gekozen wordt. Niet iedere n-router is sneller dan iedere g-router in iedere situatie. Een zwakke n-antenne krijgt het ook niet door de muren heen terwijl een sterke g-router dat wel kan. Hoe dan ook, ik weet niet wat jullie budget is. Geef wat meer informatie over de andere apparaten die jullie gebruiken. En hoe oud is jullie huis? Nieuwere huizen van na 1995 hebben vaak een irritante bouw (dik beton).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100