De koeler van mijn laptop is kapot. Ik wil mijn laptop laten repareren, moet ik nu ook een back-up maken?

Toegevoegd na 6 uur:
De koeler is trouwens niet geheel kapot, het blaast en draait nog wel alleen het maakt veel lawaai.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de koeler defect is kun je de laptop eigenlijk niet meer gebruiken zonder grote kans op schade aan processor en andere onderdelen. Dus voor het maken van een back-up ben je nu te laat. Voor het maken van back-ups moet je de laptop aanzetten en langere tijd gebruiken om de gegevens over te schrijven naar een externe HD of USB stick. Dat kan fout gaan door oververhitting van de processor en/of voeding. Als je de laptop voor reparatie aanbiedt moet je expliciet aangeven dat de gegevens en programma's op de HD in geen geval gewist mogen worden en dit op de reparatieopdracht laten vermelden. Zonodig vraag je of de HD er tijdelijk uitgehaald kan worden. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je HD wordt gewist want het vervangen van de koelfan is een relatief eenvoudige reparatie en daarvoor hoeven geen ingrepen in de HD inhoud worden gedaan. Advies is wel als de laptop weer gerepareerd is: Maak dan regelmatig een back-up, voor het geval dat de HD er de brui aan geeft.

Als je een back-up van bestanden en foto's bedoeld zal ik dat zeker doen! Als hij gerepareerd word zijn waarschijnlijk ALLE bestanden eraf, het ligt eraan wat er kapot is en wat er gedaan word.

Nee, dat hoeft niet maar het is misschien wel verstandig om te doen. Je hoeft natuurlijk geen back-up te maken van al je bestanden (je hele computer), maar bijvoorbeeld van alleen de bestanden waarvan jij het nodig vindt. Ik raad je daarom dus ook niet aan om een back-up te maken van je hele pc, dit omdat: Er gaat enorm veel tijd in zitten en kost ook behoorlijk wat geheugen. Dus nogmaals een back-up van de bestanden die jij belangrijk vindt is genoeg, denk hierbij aan foto’s, Word bestanden, E-mail etc…

Zeker doen! Of bewaar alleen de spullen die je wil houden (bestanden..fotoos enz.) op een usb stick, portable harde schijf of dvd. Gezien je laptop ter reparatie weg gaat is de kans gewoon heel groot dat je hem leeg terug krijgt.

Altijd doen! Een 500gb externe hdd kost je een paar tientjes, maar bespaard je een hoop ellende. Als de koeler kapot is, is er mogelijk ook schade aan je overige hardware. Een hdd kan ook snel kapit gaan zo.

Wat de anderen ook aangeven: als je de computer aanbiedt ter reparatie is het verstandig een back-up te maken van je HDD. In principe is het niet nodig hiervoor, maar ik zou het gewoon doen. En daarna regelmatig een back-up maken !!

Als u een PC binnen stuurt voor herstelling moet u enkel uw eigen data backuppen.

Het is sowieso verstandig regelmatig een back-up te maken van je belangrijke bestanden. Nu is de koeler kapot, de volgende keer misschien de harde schijf. Ik vermoed trouwens dat er gewoon teveel stof in je laptop is terecht gekomen, waardoor de koeling slecht werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100