Waarom zit er altijd een fan in een voeding van een computer?

Op de processor, dat snap ik. Die worden loeiend heet. maar waarom in de voeding? Welke onderdelen worden er zo warm dan? En is het echt nodig? Een voeding van een TV heeft toch ook geen fan? Dat zou irritant TV kijken zijn...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het feitelijke antwoord is: Omdat een voeding een rendement heeft van minder dan 100%. Een goede voeding haalt misschien 80% (ECO 80), wat dus inhoudt dat 25% van het geleverde vermogen (20% van het opgenomen vermogen) wordt omgezet in warmte. Als je een heel zuinig PC'tje hebt dat maar 40W trekt dan zul je niet per se een fan nodig hebben in de voeding, maar heb je een zware quad-core met een behoorlijke video kaart, dan verstook je in de voeding al snel 75 watt; uitgaande van een constante opname van 300W door de PC. Die warmte moet ergens heen.

De processor/CPU, die geeft de meeste hitte af.

Schroef maar eens een voeding open. Dan zie je er allerlei koelribben in zitten. De onderdelen waar die ribben aan zijn bevestigd, zijn de onderdelen die warm worden. Daarbij is meestal een ventilator nodig om de warmte af te voeren. Er zijn wel voedingen zonder ventilator, maar die hebben extreem grote koeloppervlakken. De voedingsventilator wordt vaak ook gebruikt om via de voeding warme lucht uit de kast (o.a. afkomstig van de cpu, northbridge, videokaart, etc.) af te voeren. Als je een ventilatorloze voeding hebt, zal je kast zeker een aparte ventilator nodig hebben, daar de boel anders oververhit zal raken.

In een reactie op het antwoord van Widar schrijft u: "Ik wil zelf een fanloze PC gaan bouwen, dus ik zal eens op zoek gaan naar die voedingen zonder fan!". Als u dit echt wilt, moet u opzoek gaan naar waterkoelingen. Deze koelingen gebruiken, zoals verwacht, water. Als u ook geen waterkoeling wilt gebruiken, kunt u beter de pc open schroeven en de zijkant dus open laten. Klinkt misschien krankzinnig, m'n neef had het een keer tijdelijk gedaan omdat het zaakje binnenin te warm werd. Let op!: U moet de pc ergens plaatsen waar u of anderen er moeilijk bij kunnen zitten. U kunt namelijk de pc laten crashen, in brand laten vliegen, enz. als u of iemand anders er aan komt. Ik raad bovenstaande tip alleen aan voor nood. Wat u dus wel beter kunt doen is, zoals al genoemd, grote koelblokken en fans plaatsen die weinig geluid maken. Ik hoop dat ik u een beetje geholpen heb. Als u verdere uitleg nodig hebt, kunt u hierop reageren, of mij een berichtje sturen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100