Hoe maak ik ruimte vrij op de (C:) schijf?

Ik heb een pc met C schijf 111 GB en D schijf met 931 GB. Ik probeer altijd zoveel mogelijk op de D schijf te plaatsen maar na een tijd is de C schijf nu toch vol geraakt omdat sommige dingen alleen daar op geinstalleerd kunnen worden.

(Hoe) kan ik ervoor zorgen dat ik meer ruimte op de C schijf krijg? Kan ik sommige files overzetten naar de D schijf?

Ik delete wel eens onnodige files maar nu is de schijf alsnog vol geraakt (elke dag raakt hij voller en ik weet niet waarom).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schijfopruiming is een goede eerste stap. Zie het antwoord hierboven (of ga naar Uitvoeren, typ 'cleanmgr' -- zonder aanhalingstekens -- en klik op OK.) Mocht je nog steeds te weinig schijfruimte hebben op je C:-schijf, dan zijn er een aantal goede programma's om inzicht te krijgen in het verbruik. Ik gebruik zelf graag WinDirStat, maar SequoiaView en TreeSize (Free) zijn goede alternatieven. Overigens zijn er manieren om programma's om te laten gaan met bestanden op een andere dan de C:-schijf. Zo kun je bijvoorbeeld je "(Mijn) Documenten" verplaatsen. Hoe dat moet hangt af van je besturingssysteem. Er zijn programma's die je bestanden per se op de primaire schijf willen hebben. Er is een manier om je bestanden neer te zetten waar je maar wilt en je computer te laten 'denken' dat ze op de C:-schijf staan. Daarvoor kun je symbolic links gebruiken. Maar deze methode zou ik alleen adviseren als je een gevorderde PC-gebruiker bent.

Bronnen:
http://w3.win.tue.nl/nl/onderzoek/onderzoe...
https://windirstat.info/
www.jam-software.com/treesize_free/

probeer een schijfopruiming het is simpel klik 1 keer op de harde schijf en klik dan op eigenschappen in de balkje daar boven als het goed is komt het er gelijk bij te staan

Als je regelmatig een clean up doet dan zit je denk ik nu toch wel aan het einde van de ruimte ? ik kan natuurlijk niet zeggen wat er nog vanaf kan maar video files kan zeker helpen Wat je nog wel kan proberen is wellicht systeemherstel punten te verwijderen (op de laatste na) vraag me wel af of dat echt helpt. zie extra optie schijfopruiming Maar je zult er of grote programma er af moeten halen of toch een grotere HD kopen Aangezien je andere schijf een externe is is een raid instellen waarschijnlijk niet de beste oplossing zeker niet al je deze schijf niet permanent aan je systeem hebt hangen. maar het valt te proberen Als je wat technisch ingesteld bent kan je van die 2 schijven 1 grote schijf maken Denk wel dat je de externe schijf dan toch in je pc moet plaatsen. een raid maken met een combi van IDE of SATA en usb maken is niet echt handig Dus je kan je externe schijf uit de casing halen en deze gewoon aansluiten direct op het moederbord met een juiste kabel(set) natuurlijk het kan goedkoper zijn dan een nieuwe schijf kopen maar deze externe schijven zijn vaak wel langzamer dan interne schijven Als je niet veel games of videos bewerkt of veel data heen en weer pompt zal je dat waarschijnlijk toch niet echt merken. Dus dat is een optie als je het goedkop wilt houden, kost je misschien een extra (sata?) kabeltjes set Je kan er wel mee experimenteren op usb maar als je bang bent voor data verlies is dat niet aan te raden. Het beste is dat je de schijven lekker leeg en vers aansluit en configureert als raid en het systeem er dan vers opzet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundant_Arr...

Ik denk dat je niet alles zo hebt ingesteld dat het naar D: wordt gezet. Er werd al over documenten geschreven, maar ook mijn muziek, mijn videos en mijn afbeeldingen kun je eenvoudig naar D: laten schuiven. Ook mail trouwens. Maar ik denk eerder dat je een of ander programma erop hebt staan dat veel caches oid op C: neerzet. Kijki eens in gebruikers/jou gebruikersnaam/AppData/local en kijk daar eens na wat je programma's zoal hebben achter gelaten. Bij mij is het Nikon Capture wat gigantisch veel achterlaat (echt gigabytes in een maand), maar ook andere software heeft die neiging. 110Gb op C: is echt teveel van het goede. Tenzij je natuurlijk stevige games erop hebt staan, die vreten ook ruimte. Gelukkig geen SSD!

als ik jou was zal ik back up maken en het besturings systeem instaleren op de d scrijf en daarnaast kan je ook de hardescrijfen defragmenteren

Het eerste wat je moet doen, is de oorzaak van het vollopen achterhalen. Ik zie in je screenshot Dropbox staan, dat is een bekende ruimtevreter. Ook al heb je zelf geen bestanden (bewust) op je schijf geplaatst, gebruikt Dropbox een map op je computer waar jouw Dropbox-bestanden in staan, maar ook de bestanden die je met anderen deelt. Dus als iemand anders grote bestanden met je deelt, dan staan die ook op je computer.

Bronnen:
http://www.watisdropbox.nl/hoe-werkt-het/w...

Download eens CCleaner. CCleaner schoont je PC van allerlei zooi op. Als resultaat: Een snellere PC als het goed is. Link: https://www.piriform.com/ccleaner/download Succes!

Volgens mij gebruikt u windows 7. Ik vraag me af wat u bedoelt met "zoveel mogelijk op de D schijf te plaatsen". Ik vermoed dat u dit niet met programma's doet die u niet zoveel gebruikt. U kunt dit alsnog doen (bij de meeste programma's). a: deinstalleer het programma b: start met opnieuw instaleren c: kies voor "aangepaste" of "geavanceerde" instalatie. d: bij de opties die u niet begrijpt kiest u simpel voor volgende (dit is hetzelfde als standaard instalatie). e: bij de vraag waar het geinstaleerd moet worden wijzigt u de locatie in een locatie op de "D" schijf. Door een aantal van de minder gebruikte programma's op deze manier te verplaatsen heeft u weer voldoende ruimte over. Houd er rekening mee dat de verplaatste programma's niet zo snel meer zijn!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100