Is de aanschaf van een nieuwe laptop zonder SSD-schijf zinvol?

Voordelen van SSD ken ik maar als de HDD schijf geen SSD-schijf is, is aanschaf dan verkeerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

je kan gewoon een reguliere harddisk er in zetten. een ssd heeft echter betere prestaties.

Gezien zijn werking is de harddisk meestal de bottleneck van een moderne pc. Of dat in jou geval ook zo is hangt af van waar je de pc voor gebruikt. Opstarten en het laden van software gaat uiteraard sneller met een ssd. Nadelen van een ssd zijn in feite alleen dat ze duurder zijn en dat je ze voldoende ruimte moet reserveren om ongebruikt te laten. En het hogere stroomverbruik dan een harddisk. Hoewel de eerste ssd's net zuiniger waren geldt dat vaak niet meer voor de recente (snellere) modellen. Verder heeft een ssd alleen maar voordelen. Op zich is het dus niet zinloos om een laptop met hdd te kiezen. Zeker niet als de rest van de specs er veelbelovend uitzien. En daarbij, een hdd is zo vervangen door een ssd als het echt moet.

Het hangt er vanaf wat je met de laptop gaat doen en wat je wensen en eisen zijn ten aanzien van de snelheid. Als je een laptop gewoon voor normaal dagelijks gebruik, dus wat internetten, office enzo dan is een SSD niet echt noodzakelijk. Als je echter wilt dat alles supersnel op start en veel zware bewerkingen gaat doen, met video bewerking ofzo, dan kan het zeker nuttig zijn. Maar zinloos is het zeker niet om nog gebruik te maken van een normale HDD. Later een nieuwe SSD kopen en zelf inbouwen kan ook, maar dat is wat meer werk en je hebt meestal al een Windows installatie voor-geinstalleerd staan, dus na de inbouw zal je wel via een USB of DVD Windows moeten installeren.

Mijn eigen laptop moet veel in/uit slaapstand komen. Met een HDD duurde dit 10+ seconde. Met een SSD 1-2 seconde. Als je een nieuwe laptop gaat kopen waarin al een SSD zit kom je meteen in het hoge segment ook al heb je daar soms helemaal geen behoefte aan. Ik weet niet wat je budget is maar als je bijv. een laptop wil van 500 euro kan je daarbij gewoon los een SSD schijf kopen. Als je een kennis hebt met verstand van computers kan die de harde schijf die met de laptop meekomt klonen (1 op 1 overzetten) naar je SSD waardoor je ook nog is niets opnieuw hoeft te installeren. Dit kunnen ze waarschijnlijk ook bij de computer winkel.

Allereerst, een SSD is geen HDD. De meeste laptops hebben gewoon nog een HDD, dit is veel goedkoper en gaat langer mee. Een SSD slijt sneller, een SSD word daarom vaak gebruikt als opstartschijf, een SSD leest en schrijft namelijk sneller. Maar een HDD blijft langer goed, maar is langzamer dan een SSD. Als je een laptop neemt met een opstart SSD, en een HDD voor de data is dat ideaal, maar alleen een SSD zou ik persoonlijk afraden. De snelheid van de laptop word niet volledig bepaald door de HDD/SSD, maar dat zijn vooral de andere onderdelen, een laptop met de juiste SSD configuratie is heel duur. Laptops voor alleen internet gebruik, zoals een chromebook, hebben vaak standaard een SSD, omdat er toch geen data wordt opgeslagen, het wordt dan alleen gebruikt om te lezen. Conclusie: Nee, een laptop met een HDD en geen SSD heb je misschien zelfs langer plezier van dan een laptop met een SSD en geen HDD. Bovendien is de kwaliteit/prijs verhouding veel hoger bij een laptop met alleen een HDD, SSD is namelijk heel erg duur. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100