Uit welke cultuur komt de gezichtsversiering met diep gesneden symmetrische littekens?

Een vraag over het gebruik van cosmetica deed me denken aan de diverse culturen met extreme lichaamsversieringen. De tatoeëringen bij de Maori's, de kleitabletten in de onderlip bij een Afrikaanse stam en de ringen om de giraffenhalzen bij enkele stammen in Afrika. In Frankrijk zag ik een politieman van Afrikaanse afkomst die diepe symmetrische littekens had in zijn gezicht. Dit gebruik kan ik echter niet terug vinden bij een Afrikaanse stam. Heeft het eventueel een spirituele achtergrond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het betreft Soedanezen die hun huid al eeuwenlang met littekens versieren. Dit wordt scarification genoemd en per regio verschilt het: Noord-Soedanese stammen hebben meestal alleen wat inkervingen op de slapen, maar in het zuiden van het land kent de creativiteit geen grenzen. Sommige groepen bedekken het hele lichaam met stippen en strepen en ook het gezicht wordt uitbundig versierd met geometrische patronen. Elke etnische groep (er dat zijn er ruim 150) heeft zijn eigen littekenpatronen. Kenners kunnen in één oogopslag zien waar iemand vandaan komt. De achterliggende reden om dit te doen is niet verfraaiing, maar om aan te tonen hoe dapper ze zijn. De scarification is namelijk een heel pijnlijk gebeuren, veel pijnlijker dan bijvoorbeeld een piercing. Binnen een etnische groep wordt het ook gebruikt om aan te geven hoeveel vijanden men al gedood heeft.

De oorsprong van deze cultuur is onbekend. Van de Olmeken zijn al beelden uit ongeveer 1000 v.Chr. gevonden met symmetrische littekens op het gezicht. Deze werden (inderdaad) met spirituele macht geassocieerd. De Olmeken leefden in het zuiden van Mexico. Met dank aan Simonsdochter voor een bron.

Bronnen:
https://www.worcesterart.org/exhibitions/j...
http://web.prm.ox.ac.uk/bodyarts/index.php...
https://blendup.art/nl/tatuagens/historia/...

Je vraag lijkt zich vooral te richten op Afrika, dus daar zal ik wat over proberen te zeggen. Scarification in Afrika, waar je het over hebt, komt voor onder allerlei stammen in voornamelijk Sub-Sahara Afrika. Welke culturen? https://en.wikipedia.org/wiki/Scarification#Reasons (vertaald) Een aantal etnische groepen in Sub-Sahara Afrika die traditioneel scarificatie toepast zijn: Gonja, Dagomba, Frafra, Mamprusi, Nanumba, Bali, Tɔfin, Bobo, Montol, Kofyar, Yoruba, en Tiv stammen uit West Afrika, en de Dinka, Nuer, Surma, Shilluk, Toposa, Moru, Bondei, Shambaa, Barabaig, and Maasai stammen uit Oost Afrika. Wat is de (spirituele) achtergrond? (zelfde bron) De redenen zijn divers, en niet gelijk over alle stammen, ook zullen er meer redenen zijn die niet (meer) bekend zijn. -Beter zichtbaar dan tatoeage op donkere huid -Endorfines komen vrij, welke een euforische staat teweeg kunnen brengen -Bij vrouwen kan het de wil om kinderen te krijgen representeren. Ze laat als het ware zien dat ze de pijn kan verdragen en volwassen is. -Het kan sociale acceptatie binnen de stam vergemakkelijken (iets wat ook veel geïnterviewden aangeven in de andere bron; zonder littekens hoor je er niet bij) -Het wordt gebruikt als groepsidentificatie, men kan zo andere stamleden onderscheiden van eigen. -Sommige stammen bijvoorbeeld een aantal in Noord-Ghana denken hiermee ziektes te genezen https://hadithi.africa/2019/02/11/the-history-of-scarification-in-africa/ (extra genoemde redenen) -Gezichtsscarring zou je minder aantrekkelijk maken voor de geest des doods. (kopje: scarification under men) === Sociaal stigma (beide kanten op). https://www.huffpost.com/entry/scarification_n_5850882 In deze bron leggen mensen uit dat er vooral ook een sociaal stigma heerst als je geen littekens had, je hoorde er dan niet bij, maar dat ze nu juist met littekens weer een sociaal stigma ervaren buiten de stam (in de stad). Scarification zou al terug te vinden zijn op beelden van 8000 v. Chr. gevonden in wat vandaag Jordanië genoemd wordt. (bron beneden, books.google) Heel makkelijk 1 cultuur is er dus niet aan te wijzen, vooral ook omdat dit gebruik niet enkel in Afrika voorkomt. https://www.nationalgeographic.com/news/2004/7/scarification-ancient-body-art-leaving-new-marks/ Onder de Maori was scarification (o.a.) weer een initiatie-rite voor jongens om man te worden.

Bronnen:
https://books.google.nl/books?id=P95oDwAAQ...
https://hadithi.africa/2019/02/11/the-hist...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100