Ga naar de inhoud

Zorgverzekering 2024: belangrijke veranderingen en nieuwe ontwikkelingen

Update:
zorgverzekering

In Nederland is goede zorg voor iedereen een essentieel recht. Door een vergrijzende bevolking stijgt de vraag naar zorg. Een groot probleem, want het aantal zorgmedewerkers neemt niet evenredig toe. Dit brengt de zorg in gevaar.

Om deze uitdaging aan te gaan, hebben het kabinet, gemeenten en verschillende maatschappelijke partijen zich verenigd in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit akkoord, dat loopt van 2023 tot en met 2027, omvat een budget van 2,8 miljard euro. Dit geld wordt onder andere geïnvesteerd in het versterken van eerstelijnszorg, zoals huisartsenzorg en wijkverpleging. Lees hier hoe de zorgverzekering 2024 eruit ziet. Zo gaan de kosten omhoog en is er meer aandacht voor ouderen.

Veranderingen in het basispakket van zorgverzekering 2024

1. Eigen risico en eigen bijdrage

Per 1 januari 2024 blijft het eigen risico voor de zorgverzekering 385 euro en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen maximaal 250 euro.

2. Uitbreidingen in het basispakket

Tijdslimiet kraamzorg

Vanaf 2024 is kraamzorg flexibeler inzetbaar, waarbij vrouwen tot maximaal 6 weken na de bevalling kunnen rekenen op kraamzorg. Dit was voorheen beperkt tot maximaal 10 dagen na de bevalling. De kraamzorgsector hanteert momenteel het Landelijk Indicatieprotocol om de benodigde zorg vast te stellen, maar deze termijn kan veranderen zodra de sector een nieuw protocol hanteert.

Valpreventie voor risicogroep ouderen

Ouderen met een hoog valrisico en bijkomende lichamelijke of psychische problemen kunnen vanaf 2024 hulp krijgen om vallen te voorkomen. Deze interventie wordt opgenomen in het basispakket voor ouderen die in deze risicogroep vallen.

3. Kostenstijgingen en premieverhoging

De zorgpremie stijgt in 2024 gemiddeld met ongeveer 12 euro per maand, waarmee de totale premie op zo’n 149 euro per maand uitkomt. Dit is nodig vanwege stijgende zorgkosten door onder andere loonstijgingen, inflatie en toenemende vraag naar zorg. Voor lage- en middeninkomens wordt dit deels gecompenseerd via de zorgtoeslag, die maximaal 127 europer maand bedraagt.

4. Extra aandacht voor ouderen

Met de vergrijzing in Nederland groeit de behoefte aan zorg en ondersteuning voor ouderen die graag zelfstandig thuis willen blijven wonen. Het kabinet heeft daarom 345 miljoen euro gereserveerd voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor ouderen (WOZO). Dit budget wordt ingezet voor nieuwe woningen, subsidie voor intergenerationeel wonen en investeringen in technologische innovaties die ouderen ondersteunen in hun dagelijks leven.

5. Toegankelijke jeugdzorg

De jeugdzorg kampt met uitdagingen, waarbij kinderen en jongeren soms lang moeten wachten op passende hulp. Om jeugdzorg beter af te stemmen op de behoeften van de meest kwetsbare jongeren, wordt er komend jaar 1,45 miljard euro extra beschikbaar gesteld voor gemeenten. Tegelijkertijd zijn er maatregelen gepland om kosten te besparen, waarbij in 2024 een besparing van 374 miljoen euro wordt beoogd.

Hoe ga jij je verzekeren?

Tot 31 december is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar. Het vergelijken van zorgverzekeringen via Zeker.com is eenvoudig en snel. In 5 simpele stappen kun je de zorgverzekering vinden die perfect bij jou past:

  1. Vul jouw geboortedatum, postcode en geslacht in.
  2. Geef aan of je gezinsleden wilt meeverzekeren.
  3. Maak een keuze voor het type zorg en bepaal je eigen risico.
  4. Voeg eventuele aanvullende dekkingen toe, afhankelijk van jouw behoeften.
  5. Vergelijk vervolgens alle beschikbare zorgverzekeringen en kies degene die het beste aansluit op jouw wensen en behoeften.

Dit proces stelt je in staat om op een overzichtelijke manier verschillende opties te vergelijken en de zorgverzekering te kiezen die het meest geschikt is voor jouw situatie. Met Zeker.com wordt het vinden van de juiste zorgverzekering een moeiteloze ervaring.

Meer over: