Ga naar de inhoud

Zonnepanelen kopen? Ontdek de terugverdientijd én profiteer van 0% BTW

Update:
Zonnepanelen
In samenwerking met:

Zonnepanelen kopen is een strategische zet: het rendement is te vergelijken met een rente van ongeveer 5 procent op je spaarrekening. Geen enkele bank kan daaraan tippen! Hierbij bespaar je op je energiekosten en ontvang je een vergoeding voor de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert.

Tegelijkertijd draagt de aanschaf van zonnepanelen bij aan een positief milieuresultaat. Door je woning van elektriciteit te voorzien die wordt opgewekt door zonlicht – rechtstreeks vanaf je eigen dak – maak je gebruik van een natuurlijke en kosteloze energiebron. In deze blog duiken we dieper in de economische voordelen van zonnepanelen en analyseren we hun aantrekkelijke terugverdientijd.

Ben je al op de hoogte van een recente ontwikkeling die het investeren in zonne-energie nog aantrekkelijker maakt? Namelijk het BTW-tarief van 0%!

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De initiële uitgaven worden eenmalig gedaan, terwijl de opbrengst jaarlijks blijft terugkeren. Elke opgewekte kilowattuur (kWh) door middel van kosteloos zonlicht betekent dat je geen elektriciteit hoeft te kopen van het energiebedrijf. Bovendien, als je niet direct gebruikmaakt van de opgewekte energie, kun je deze terugleveren aan het elektriciteitsnet. Tot 2025 wordt deze teruggave, dankzij de huidige regeling voor saldering, vergoed tegen hetzelfde tarief als wat je normaal aan het energiebedrijf betaalt voor dezelfde hoeveelheid energie. De tijd die nodig is om de initiële kosten van zonnepanelen terug te verdienen, wordt beïnvloed door verschillende elementen. Deze omvatten de initiële uitgaven voor het zonnestroomsysteem, de hoeveelheid zonlicht die het systeem ontvangt, en de tarieven voor elektriciteit.

Over het algemeen ligt de periode waarin de investering in zonnepanelen wordt terugverdiend tussen 3 en 6 jaar. Hierbij een handige houvast:

zonnepanelen opbrengst
De terugverdientijd van zonnepanelen. Ervan uitgaande dat de zonnepanelen op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden. (Bron: Milieucentraal)

Besparingen op elektriciteitskosten

In andere bewoordingen betekent dit dat als de tijdspanne van 3 tot 6 jaar overschreden wordt de financiële voordelen toenemen. Deze voordelen wegen op tegen de oorspronkelijke investering in het zonnestroomsysteem. Daarna behouden de zonnepanelen hun functionaliteit gedurende minimaal 19 tot 22 jaar, waarbij de besparingen op de elektriciteitsrekening blijft toenemen.

Condities van zonne-energiesysteem en locatie

Het is essentieel om op te merken dat de periode van terugverdientijd kan fluctueren op basis van de specifieke omstandigheden van het zonnestroomsysteem en de geografische ligging ervan. Bijvoorbeeld, als je woont in een regio waar elektriciteitskosten hoger zijn, of wanneer je toegang hebt tot subsidies of belastingvoordelen, kan de terugverdientijd korter uitvallen. Over het geheel genomen wordt investeren in zonnepanelen beschouwd als een lange termijn-inzet die leidt tot substantiële verlagingen van de energierekening, en daarmee bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Tijdelijke BTW-vrijstelling

Bij de aanschaf van zonnepanelen geldt momenteel een BTW-vrijstelling van 0%. Hierdoor hoef je de BTW (subsidie) niet langer terug te vorderen bij de Belastingdienst. Dit bespaart je aanzienlijke tijd en inspanning! Profiteer daarom direct van de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen zonder BTW.

Ga voor de beste aanbieder

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Dan is het sowieso slim om meerdere aanbieders ervan te vergelijken. Sunleaves zonnepanelen biedt bijvoorbeeld een ongeëvenaarde combinatie van expertise en kwaliteit. Dit bedrijf onderscheidt zich door te werken met uitsluitend A-merk installatiematerialen. Hun belofte van een gunstig rendement tegen een aantrekkelijke prijs wordt benadrukt door deskundig advies en nauwkeurig afgestemde offertes. Laat je in elk geval altijd goed adviseren. Bekijk vooraf ervaringen van andere klanten. Zo maak je de beste keuze voor het optimale zonnepanelensysteem dat past bij jouw behoeften. Waar wacht je nog op?

In samenwerking met:

Meer over: