Ga naar de inhoud

5 zomerse wijnen die nog lekkerder smaken onder de zon


Gek eigenlijk dat wijn, gewoon een simpel drankje van druiven, elke keer weer anders kan smaken. Je hebt volle rode wijnen, subtiele witte wijnen, echte krachtpatsers en elegante balletdansers. En je smaak verandert: bij een winters stoofgerecht drink je andere wijn, dan bij de barbecue na een warme zomerdag. Deze 5 zomerse wijnen passen perfect bij warm weer, goed eten en goed gezelschap.

1. Pinot Noir, want rood kan ook in de zomer

Denk je: rode wijn in de winter, witte wijn in de zomer? Dat hoeft niet. In de zomer is een soepele rode wijn juist heel lekker – zeker als je ‘m een beetje gekoeld schenkt! Kies dan wel een lichtere rode wijn, niet de krachtpatsers die je in de winter bij het haardvuur open trekt. Pinot Noir is een subtiele rode wijn die smaakt en ruikt naar rode besjes, maar ook naar paddenstoelen. Stel je die smaak eens voor bij een biefstuk van de grill, in mooie plakjes op een salade met pesto en tomaten, hmmm… Als je de wijn koelt voordat je ‘m inschenkt, komen juist de fruitgeuren in de wijn meer naar voren. Bewaar de wijn in de koelkast en zet ‘m een kwartiertje voor het eten op het aanrecht (maar niet in de zon), dan is de temperatuur perfect!

Probeer ook eens een Spätburgunder, als je de Pinot Noir al vaak geproefd heb. 

2. Prosecco voor een sprankelende zomer

Veel mensen drinken maar één keer per jaar mousserende wijn met oud en nieuw, achter de oliebollen aan. Wat jammer, want een glaasje bubbels op z’n tijd maakt alles vrolijk en feestelijk. En je hoeft er geen kapitaal aan te besteden! Echte Champagne is best prijzig, maar Prosecco (iets zoetigs) of Cava is een stuk voordeliger en net zo lekker. Een etentje met vrienden begint extra sprankelend met een glas mousserende wijn. Nog lekkerder: verse Hugo’s. Die maak je gemakkelijk zelf door Prosecco, vlierbloesemsiroop en mineraalwater te mengen, versierd met een blaadje munt en ijsblokjes.

3. Grüner Veltliner: nog onbekend, maar niet onbemind

Ben je altijd op zoek naar wijnen die goed passen bij het eten? Dan is het de moeite om wijnen uit Oostenrijk eens te proberen, zeker in de zomer. De spannende Grüner Veltliner is misschien minder bekend dan Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar geef ‘m een kans. In de smaak van deze witte wijn kun je appel en peer herkennen, of exotischer fruit zoals perziken, meloen en ananas. Grüner Veltliner ruikt een beetje naar verse peper. Dat past heel goed bij maaltijdsalades, zoals een groene salade met kruiden, noten en geitenkaas en – een onverwachte combinatie – bij alles met kerriesaus.

TIP: Een lekkere tegenhanger en ook erg interessant is de Weissburgunder! 

4. Chardonnay uit Chili, Chenin Blanc: wat van ver komt is lekkerder

In Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje wordt heerlijke wijn gemaakt, maar sla de wijnen die wat verder weg reizen, niet over. Chili is als wijnland enorm populair de laatste tijd, en niet voor niks: Chileense wijnen zijn over het algemeen vol fruit en smaak – en zeker niet duur. De beroemdste wijn uit Chili is de Carménère, een volle rode wijn die pas bij een entrecote of T-bone-steak echt tot z’n recht komt. In de koelere gebieden van Chili groeien Chardonnay-druiven, die zorgen voor lekkere frisse, fruitige Chardonnays waarvan je er altijd wel een paar op voorraad in de koelkast wilt hebben. Shiraz uit Australië past natuurlijk perfect bij de barbecue. En Chenin Blanc uit Zuid-Afrika? Een spannende witte wijn, met de geur van honing en zelfs – als je je neus echt diep in het glas steekt – een beetje schapenwol.

5. Zomerse wijnen bij het toetje: zomerport

Ook zo’n herfstklassieker: port. Zoete, maar toch fruitige versterkte wijn, die het heel lekker doet bij een kaasplankje met blauwschimmelkaasjes of zo’n brokkelige oude Goudse. Wist je dat port ook een zomerversie heeft? Er bestaat witte én zelfs roze port. Die rosé port past heel goed bij een toetje met rood fruit, zoals een fruitsalade of een pavlova met aardbeien en frambozen. Witte port smaakt frisser dan rode port, de geuren doen denken aan gestoofde appeltjes. In Portugal maken ze van witte port een lekkere cocktail, met tonic en ijsblokjes. Bij een zonsondergang, onovertroffen!

Geen trek in wijn maar wel in een zomerse cocktail? Wij hebben de recepten van de lekkerste zomerse mixdrankjes voor je op een rij gezet. 

Meer over: