Ga naar de inhoud

Zelensky verkent F-16’s tijdens bezoek aan Eindhoven

Update:
Zelenski Eindhoven F-16

Op dit moment vertoeft de Oekraïense president Zelensky in Eindhoven, waar hij zijn tweede officiële reis naar Nederland maakt sinds de aanvang van het conflict met Rusland. Gisteren werd de persconferentie gehouden, waarbij het Oekraïense staatshoofd het woord voerde.

Op de vliegbasis in Eindhoven kreeg Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky een rondleiding langs F-16 gevechtsvliegtuigen.

Nederlandse toezegging tot levering F-16 straaljagers aan Oekraïne

Het voornaamste onderwerp van dit bezoek draait om de toezegging van Nederland met betrekking tot de levering van F-16 straaljagers, zoals vermeld door Zelensky via sociale media. Daarnaast staat de berechting van Russische individuen vanwege hun rol in de invasie ook op de agenda.

De tekst gaat verder onder de foto >>

Exacte leveringsdatum nog onbekend

Zowel Nederland als Denemarken hebben aangekondigd een onbekend aantal van deze gevechtsvliegtuigen te leveren, zoals vorige week is bekendgemaakt. De exacte leveringsdatum blijft vooralsnog onbekend. In totaal hebben 11 NAVO-landen zich bereid verklaard straaljagers te leveren. Niettemin duurt het nog geruime tijd voordat deze toestellen ingezet worden. De piloten zijn nog volop in training.

Doel Zelensky wordt mogelijk niet bereikt

Oekraïne heeft gedurende lange tijd gelobbyd voor F-16’s. In de Verenigde Staten bestaat zorg over het feit dat het belangrijkste doel van deze tegenaanval mogelijk niet bereikt wordt voor de winter intreedt. Dit werd recentelijk gerapporteerd door The Washington Post op basis van een vertrouwelijk dossier.

Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga verklaart: “Zelensky’s bezoek heeft tot doel Nederland te bedanken voor de aanzienlijke steun die het geboden heeft.” Nederland prijkt volgens hem op de 5e of 6e plek op de lijst van landen met de meeste financiële waarde aan steun. 

Keuze Zelensky voor Eindhoven zeer symbolisch

Osinga benadrukt dat de keuze voor Eindhoven als locatie voor dit bezoek ‘zeer symbolisch’ is. Het is namelijk de plek waar ruim 9 jaar geleden de stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp aankwamen vanuit Charkiv.

Bij Zelensky’s initiële bezoek aan Nederland in mei heeft hij gepleit voor de oprichting van een speciaal tribunaal in Den Haag. Dit tribunaal zou als taak hebben Russische leiders, inclusief president Poetin, te berechten voor hun ‘daad van agressie’, oftewel de beslissing om een ander land binnen te vallen. Momenteel is een dergelijke vervolging nog niet mogelijk. Dit onderwerp komt ook tijdens dit bezoek ter sprake.

President Zelensky bezoekt regelmatig zijn bondgenoten om hen te bedanken voor hun steun gedurende het conflict. Tijdens dergelijke bezoeken pleit hij geregeld voor verhoogde diplomatieke, financiële en militaire hulp.

Bron: NOS.

Meer over: