Ga naar de inhoud

World Press Photo 2023: uitreiking door Prins Constantijn

Update:
World Press Photo

Prins Constantijn reikte vrijdag 12 mei de prijzen uit aan alle winnaars van de World Press Photo Contest 2023. De ceremonie vond plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 30 juli. Winnaar van het Jaar is geworden Evgeniy Maloletka met zijn fotoreportage over de ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’.

Winnaars van World Press Photo 2023 bekend

De World Press Photo wedstrijd beloont jaarlijks fotojournalisten en documentaire-fotografen voor hun beste foto’s en visuele verhalen van het afgelopen jaar. De winnende fotografieprojecten worden tentoongesteld in De Nieuwe Kerk. De World Press Photo of the Year, genaamd ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’, is gemaakt door Evgeniy Maloletka. Maloletka (Oekraïne) legde het menselijk leed vast als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Mads Nissen (Denemarken) won in 2021 eerder een prijs en heeft opnieuw gewonnen met het Verhaal van het Jaar. ‘The Price of Peace in Afghanistan’. Nissen laat zien dat de bevolking van Afghanistan lijdt onder de Taliban en verstoken is van internationale hulp.

Anush Babajanyan (Duitsland) heeft de Long-Term Project Award gewonnen voor haar werk aan ‘Battered Waters’, waarin ze de gevolgen van het waterbeheer na het einde van de Sovjet-Unie beschrijft.

Mohamed Mahdy (Egypte) heeft de Open Format Award gewonnen voor zijn project ‘Here, The Doors Don’t Know Me’, waarin hij buurtbewoners in Alexandrië, Egypte uitnodigt om herinneringen aan hun verdwijnende vissersdorp te delen via een interactieve website.

Het belang van persfotografie belicht

De foto’s in de tentoonstelling belichten onder andere de klimaatcrisis, gemeenschappen, de impact van oorlog op burgers en het belang van persfotografie wereldwijd. Na Amsterdam reist de expositie verder, de wereld rond. Er worden jaarlijks miljoenen bezoekers verwacht.

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Prins Constantijn
Prins Constantijn. Foto: RVD/Martijn Beekman.

World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie. Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd fotojournalistiek en documentaire fotografie en zet zich in voor de vrijheid van informatie. 

Bron: Rijksoverheid, World Press Photo.

Meer over: