Ga naar de inhoud

Veilig zwemmen in zee: let op vlaggen en muien


Of je veilig in de zee kunt zwemmen, wordt door de Reddingsbrigade aangegeven met verschillende kleuren vlaggen. De rode vlag ken je waarschijnlijk wel, maar wist je ook dat er een zwart-wit geblokte variant bestaat? Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders dit weten. Zonde, want overal in Nederland betekenen deze vlaggen hetzelfde.

Zorg er daarom voor dat je goed weet wat alle vlaggen betekenen, voordat je voor een onaangename verrassing komt te staan.

Heb je nog nooit een vlag op het strand gezien? Dat kan! Ze zijn er namelijk alleen op de plekken waar een reddingsbrigade zit. 

1. De oranje windzak

Zie je een oranje windzak? Dan staat er een harde wind, waardoor de kans bestaat dat je te ver afdrijft. Je mag wel zwemmen en pootje baden, maar niet dobberen op je luchtbed of rubberbootje. 

2. De gele vlag

Zie je een gele vlag? Dan is het gevaarlijk om te zwemmen, maar het mag wel. Zwem niet te diep en laat kinderen niet uit het oog. 

3. De rode vlag 

Zie je een rode vlag? Zoals je misschien al kan raden, moet je uit het water blijven. Je mag de zee niet in. 

4. De rood-gele vlaggen zee

Zie je 2 rood met gele vlaggen? Dan wordt het gebied tussen 2 vlaggen bewaakt. De reddingsbrigade houdt dit gebied in de gaten. Watersporten is in dit gebied verboden.

5. De zwart-wit geblokte vlaggen zee

Zie je 2 zwart met wit geblokte vlaggen? Dan mag je alleen tussen deze 2 vlaggen watersporten. Buiten dit gebied is dat niet toegestaan. 

6. De vraagteken-vlag

Zie je een vlag met een vraagteken? Dan is er een kind gevonden. Er raken vaker kinderen kwijt op het strand dan je denkt. Vaak lopen kinderen met de rug in hun zon weg, of dobberen ze zonder dat ze het door hebben tientallen meters verder. Wanneer je je kind kwijt bent en je ziet deze vlag, kun je dus gerust ademhalen. Hij of zij is weer terecht! 

Voor (kleine) kinderen zijn zwemvesten een veilige keuze

Pas op voor muien! 

Een verkoelende duik tijdens een dagje strand is heerlijk. Wees altijd alert op zandbanken, want daartussen bevinden zich muien. Bij laagwater (eb) stroomt water de zee in. Als er sprake is van hoogwater (vloed), stroomt het water richting het strand. Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen. De stroming in zo’n mui is enorm krachtig, het water heeft een snelheid tot 10 kilometer per uur. Het is daarom voor de meeste mensen veel te zwaar om tegen een mui in te zwemmen. Jaarlijks komen er honderden mensen in de problemen omdat ze in een mui terechtkomen. Meestal kom je er met de schrik vanaf, maar het kan ook leiden tot verdrinking. 

Hoe herken je een mui?

Elke mui is anders, waardoor het lastig is om ze te herkennen. Alleen als je wat hoger staat, bijvoorbeeld op een duin, de strandopgang of de boulevard, kun je een mui herkennen. Als je een vlakke plek ziet waar golven niet breken of als golven in de branding afwijken van de rest, is er meestal sprake van een mui. 

Wat te doen als je in een mui terecht komt?

Als je in een mui terecht komt, moet je rustig blijven drijven. Probeer ondertussen de aandacht van de reddingsbrigade te trekken door te zwaaien of te roepen. 

Een mui trekt je nooit onder water, hij zorgt er alleen voor dat je verder van de kust afdrijft. Laat je met de stroming meedrijven en probeer niet tegen de stroming in te zwemmen. Doe je dit wel, kun je oververmoeid raken waardoor je sneller in de problemen komt.

Als je goed kan zwemmen, probeer dan links- of rechtsom schuin uit de stroming te zwemmen. Als dit niet lukt, laat je meevoeren tot achter de zandbanken en golven. Hier neemt de mui in kracht af. Zoek een plek op waar de golven breken, hier is het minder diep en kan je op hulp wachten. 

Wat te doen als je iemand in een mui ziet?

Als je iemand in een mui ziet, probeer diegene dan niet zelf te redden. De meeste ‘mui-slachtoffers’ zijn de mensen die zelf iemand uit een mui willen redden. De beste manier om te helpen, is om zo snel mogelijk de reddingsbrigade te waarschuwen. Indien mogelijk, gooi iets naar het slachtoffer waar diegene op kan drijven. 

Meer over: