Ga naar de inhoud

Luxe zeecruise van 3 jaar geboekt maar nog geen schip in zicht

Update:
Luxe zeecruise

Je zal maar een luxe zeecruise hebben geboekt die 3 jaar duurt, waarvoor je een slordige 100.000 euro moet neertellen maar waarvan het lang niet zeker is dat hij doorgaat. De vertrekdatum is verschoven en er is nog geen cruiseschip geregeld.

Passagiers die al voor tienduizenden euro’s een aanbetaling hebben gedaan en voor de reis hun woning hebben verkocht, maken zich grote zorgen of hun avontuur wel doorgaat. 

Geen schip gecharterd

In 3 jaar tijd zou een cruiseschip 7 continenten, 140 landen en 382 havens bezoeken. De Turkse maatschappij maatschappij Miray Cruises begon in het voorjaar met de verkoop van tickets. Het schip dat de Turkse maatschappij voor haar project Life at Sea Cruises op het oog had, is nog steeds niet gecharterd. Het is zeer de vraag of dat nog gaat gebeuren.

Van Istanbul naar Amsterdam

Passagiers is al meegedeeld dat de afvaartdatum van 1 november niet wordt gehaald. Istanbul, de oorspronkelijke vertrekhaven, heeft op het laatste moment plaats gemaakt voor Amsterdam. Daar moeten de passagiers zich nu melden op 11 november. Miray Cruises heeft tegen CNN gezegd dat het druk bezig is met de financiering van een cruiseschip. “Toen de cruise in mei werd aangekondigd, hadden veel mensen belangstelling maar november bleek te vroeg om hun huizen verkocht te krijgen en hun reis te plannen”, zegt CEO Kendra Holmes.

Cruise zonder einde

De wereldreis Life at Sea Cruises wordt de ‘cruise zonder einde’ genoemd. Wie langer dan 3 jaar wil ronddobberen, kan zijn verblijf verlengen met nog eens 3 jaar. Volgens Holmes zal het schip steeds nieuwe bestemmingen aandoen. Paaseilanden, Dubai en India worden het vierde cruisejaar bezocht.

‘Ik had mijn voorgevoel moeten volgen’

Anonieme passagiers voelen nattigheid en doen bij CNN hun beklag. “De onzekerheid is tergend”, zegt één van hen. Een ander zegt de uitstel van het vertrek niet eens zo erg te vinden, maar is bang dat de cruise straks compleet wordt gecanceld. “Ik hoop maar dat ik dan mijn geld terugkrijg.” Een reiziger die ongeveer 100.000 euro heeft aanbetaald, schaamt zich dat hij op het aanbod is ingegaan. “Ik had beter naar mijn voorgevoel moeten luisteren.”

Reis van 36.000 euro per jaar

Een verblijf, op het schip dat nog niet is gefinancierd, kost ongeveer 36.000 euro per persoon per jaar. Alle maaltijden, schoonmaakkosten en gezondheidszorg zijn inbegrepen. Individuele reizigers betalen 85% extra voor een eenpersoons kajuit.

Miray Cruises wil de cruise in de markt zetten als kans om op een relatief betaalbare manier de wereld te verkennen. De doelgroep is de gemiddelde verdiener of mensen die net met pensioen zijn gegaan.

Bronnen: CNN, RTL Nieuws

Meer over: