Ga naar de inhoud

Verhoging terrasbelasting Amsterdam: biertje straks onbetaalbaar?

Update:
Terrasbelasting Amsterdam omhoog

Nog duurder bier, minder terrassen en een mogelijke ondergang van cafés en restaurants. Die kans is aanwezig door de verhoging van de terrasbelasting in Amsterdam. De gemeente ziet een meevaller van 5 miljoen met dit besluit.

Horecaondernemers gaan nog steeds pittige tijden tegemoet. Al zitten de terrassen goed vol de laatste tijd. Het vinden van horecapersoneel blijft een uitdaging en nu krijgen ze ook nog een gepeperde rekening op hun bordje.

Gevolgen voor de horeca

De horecabranche slaat alarm. Deze schandalige verhoging voorspelt onheil voor velen van ons. De verwachting is dat de prijzen van de drankjes omhoog moeten. Dit om de hogere kosten te dekken.

Ook vrezen de ondernemers dat er minder terrassen zullen zijn. Een zware klap, vooral na de al moeilijke tijden die we hebben doorgemaakt. We voelen ons in de steek gelaten door de gemeente. Ze juichen om hun meevaller van 5 miljoen. Maar zien niet de klap die wij moeten verwerken.

Reactie van de gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam lijkt niet onder de indruk van de noodkreten uit de horeca. De verhoging van de terrasbelasting wordt gezien als een noodzakelijke stap. Hiermee willen ze extra inkomsten genereren. Inkomsten die volgens hen broodnodig zijn. Toch blijft de vraag hangen: ten koste van wat?

De gezelligheid en levendigheid van onze geliefde stad staan op het spel

En wij, de horecaondernemers, voelen ons de dupe van deze beslissing.

@nieuwsuur

Amsterdam heeft de terrasbelasting voor horecaondernemers in korte tijd flink verhoogd. De gemeente grbruikt het geld om openbare voorzieningen op orde te houden, maar ondernemers zijn er allerminst blij mee. horeca amsterdam terrasbelasting cafe uitgaan nieuwsuur

♬ origineel geluid – Nieuwsuur – Nieuwsuur

Wat is terrasbelasting en wat kost het in Amsterdam?

Terrasbelasting, ook bekend als precariobelasting, is een heffing die door gemeenten wordt geïnd voor het gebruik van openbare ruimte. Dit omvat bijvoorbeeld het plaatsen van terrassen, kraampjes, reclameborden of andere objecten op gemeentelijke grond. Deze belasting dient als compensatie voor het gebruik van publieke ruimte en kan variëren per gemeente en locatie.

Terrasbelasting in Amsterdam

In Amsterdam wordt de precariobelasting voor terrassen berekend op basis van het aantal vierkante meters dat het terras beslaat. De tarieven kunnen jaarlijks worden aangepast en verschillen ook per stadsdeel. Hieronder de belangrijkste punten over de terrasbelasting in Amsterdam:

  1. Kosten per vierkante meter: De belasting wordt berekend per vierkante meter (m²) terrasruimte. Voor 2023 was het tarief ongeveer € 63 per m² per jaar, maar dit kan variëren.
  2. Locatieverschillen: De tarieven kunnen verschillen afhankelijk van het stadsdeel. Drukke toeristische gebieden, zoals het centrum van Amsterdam, hebben doorgaans hogere tarieven dan minder drukke gebieden.
  3. Seizoensgebonden tarieven: Er zijn vaak verschillende tarieven voor zomer- en wintermaanden. Een terras dat alleen in de zomer wordt geplaatst, kan lagere kosten met zich meebrengen dan een terras dat het hele jaar door aanwezig is.
  4. Aanvullende kosten: Naast de basistarieven kunnen er ook administratieve kosten of andere bijkomende kosten zijn.
Luister dit artikel

Voorbeeldberekening

Voor een restaurant in het centrum van Amsterdam met een terras van 20 m² en een tarief van € 63 per m² per jaar, zijn de jaarlijkse kosten als volgt:

20 m² × €63/m² = €1260 per jaar20 m² × €63/m² = €1260 per jaar

Deze kosten kunnen hoger zijn in drukke gebieden of door aanvullende kosten.

Bron: AD

Meer over: