Ga naar de inhoud

Zo krijg en behoud je de geliefde pioenroos in eigen tuin

Update:

Eén van de populairste bossen bloemen bij de bloemist blijft een bos rozen. Met voorkeur voor de pioenroos. Nu kun je ze een plekje in de woonkamer geven in een vaas, maar je kunt ze óók kweken of stekken om er in eigen tuin van te genieten. Hoe kweek je pioenrozen en hoe houd je ze vervolgens bij?

Pioenen kweken: van de bloemist naar vaste tuinplant

De pioenroos is een geliefde snijbloem die je rond mei bij de bloemist ziet. Ze staan prachtig in een vaas op de eettafel. Maar je kunt deze bloem ook in je tuin behouden, zodat je er langer van geniet. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt, waardoor je jaarlijks je eigen bos rozen plukt.

Waar moet je opletten?

De knoppen van de pioenrozen moeten niet volledig dicht zijn, maar ietwat open en aanvoelen als zachte kussentjes. Dan weet je zeker dat je een grote bloem kunt verwachten. Geef de pioenroos meteen water nadat je hem in de grond hebt gezet, omdat deze veel vocht verliest op het moment dat hij uit de pot wordt gehaald. Meng de grond met compost om extra voeding te geven. En dan is geduld het enige wat rest. Hoe vaak je water moet geven hangt af van de grond. Over het algemeen heeft de pioenroos regelmatig dorst, maar de grond mag ook weer niet té vochtig zijn.

Verschillende pioenrozen voor de tuin

Pioenen stekken: je eigen plant ontwikkelen

Rozen zelf stekken doe je na de bloeiperiode. Hoewel de pioenroos er ieder jaar vroeg bij is en groeit in mei en juni, is de bloeiperiode van rozen vaak van half juni tot september. Zet dit klusje alvast voor het einde van de zomer in je agenda. In principe kan de pioen lang op dezelfde plek staan. En met lang bedoelen we rustig dertig jaar. Voor je een pioen stekt, moet je de grond omspitten tot in ieder geval 60 centimeter diep. En niet te vergeten, moet je mest toevoegen aan een zandgrond. Rozen kunnen namelijk per roos wel vier liter mest naar binnen werken. Zowel gedroogd koemest als rozenmest van een tuincentrum is hiervoor geschikt. Een andere ondergrond waar pioenen het erg goed op doen, is niet al te zwaar klei. Als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden en deze hebt omgespit, plant je de pioen met de neus net onder de grond. In het najaar kun je jouw pioenloof laten liggen, zodat lieveheersbeestjes in de stengels blijven overwinteren.

Pioenen behouden

Geef een pioen alleen een nieuwe plek als ‘ie echt niet bloeit. Dit kan liggen aan een plek die te nat, te donker of te diep is. Geef het niet te snel op: soms kan het een paar jaar duren voor een plant gaat bloeien. En de pioenroos is er één die het liefst met rust gelaten wordt. Je kunt hem dan ook niet zomaar uit de grond halen om hem voor een nieuwe variant te vervangen. Als een pioen doodgaat moet je bijvoorbeeld 4 jaar wachten voordat je op exact dezelfde plek een nieuwe pioen kunt stekken. Doe je dit niet, wordt het voor een nieuwe pioen onmogelijk zich te ontwikkelen doordat de wortels van de oude pioen (afval)stof hebben achtergelaten in de grond.

Pioenrozen snoeien

Na de bloeiperiode laten bloemen vanzelf los om te overwinteren. Als je de pioenroos wil snoeien, kan je dit het beste in oktober doen. Doe dit tot 3 centimeter boven de grond, zodat je de minste kans op schimmel oploopt. En zo kunnen de lieveheersbeestjes nog steeds op het afgeknipte pioenloof overwinteren.

Meer over: