Draai voor klassieke weergave

Zo verzorg je je tuinplanten het beste tijdens de zomerperiode

In de zomer is het vanwege het warme weer belangrijk om je planten en gazon voldoende water te geven. Veel mensen vinden het lastig om te bepalen hoeveel water je planten of het gazon geeft en hoe vaak je je tuin moet besproeien. We denken al snel dat we het verkeerd doen. Wat is de beste manier en frequentie om de tuinplanten water te geven?

Libelle.nl legt uit hoe je je tuinplanten in de zomer het beste kunt verzorgen.

Met de tuinslang of de gieter?

Het is belangrijk om de planten voldoende water te geven. Elke dag een klein beetje gieten, is tijdens een warme periode vaak niet genoeg. Het water bereikt dan namelijk niet de dieper gelegen wortels die ook water nodig hebben. Het is daarom beter om de tuinplanten één keer per week flink water te geven met een tuinslang dan iedere dag een beetje. Let wel op de soorten planten in de tuin, want sommigen houden niet van ‘natte voeten’.

Te veel water?

Zodra de planten te veel water krijgen, gaan de wortels niet meer zelf op zoek naar water. Op die manier worden de planten en het gras eigenlijk kwetsbaarder. De kans is hierdoor groter dat ze de winter niet overleven. Ook kan er hierdoor sneller mos op het gras groeien. Als je ervoor zorgt dat het gazon en de planten niet te veel water krijgen, zorg je ervoor dat ze een dik en stevig wortelstelsel krijgen. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee.

Nieuwe planten

De planten in de tuin en het gazon hebben alleen extra water nodig bij langdurige droogte in de lente en zomer. Ze geven ook zelf aan wanneer ze dorst hebben, want dan beginnen hun bladeren te hangen of wordt een deel van het blad geel of bruin. Zijn je planten net geplant? Dan hebben ze in het algemeen wat meer behoefte aan water dan de planten die er langer staan.

In de ochtend of avond water geven?

Hoe vaak en hoe lang kun je de planten en het gazon het beste besproeien? Gemiddeld is dat twee keer per week een half uur lang. Het liefste vroeg in de ochtend of ‘s avonds. Wanneer je het ’s avonds doet, is het belangrijk dat de temperatuur ’s nachts niet te veel daalt. De kou kan in de nacht schade aanrichten. In de middag de planten water geven, is in ieder geval niet zo slim. In de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding.

Wil je naast mooie tuinplanten ook een net en groen gazon zonder klaver? Met deze vijf acties wordt je grasmat zo mooi, dat de plaatselijke voetbalclub er jaloers op is.

Dit artikel is in samenwerking met Libelle.nl tot stand gekomen.