Ga naar de inhoud

Talentenprogramma Ajax: brengt dit rust in het ‘circus’?

Update:
Talentenprogramma

Ajax start een talentenprogramma om oud-spelers en oud-speelsters aan de club binden. De club wil daarmee spelers aan een tweede carrière buiten het veld helpen. Dat is volgens voetbalkenners hard nodig, want het rommelt bij de club, zowel op bestuursniveau als op het veld.

De eerste lichting staat al te trappelen en bestaat uit Siem de Jong, Kelly Zeeman, Daniel de Ridder en Ricardo van Rhijn. Ze gaan een traject van 2 jaar in.

Compleet circus bij Ajax

Het is geen overbodige luxe, vinden voetbalkenners. De pers spreekt van een ‘zooitje’ en een ‘circus’ bij Ajax. Valentijn Driessen chef voetbal bij De Telegraaf meent dat met de aanstelling van Jan van Halst – tot algemeen directeur – het ‘circus’ bij Ajax compleet is.

Telegraaf verslaggever Mike Verweij doet er nog een schepje bovenop en vindt de promotie van Van Halst ‘krankzinnig’. Volgens hem blijkt eruit dat ‘Ajax in en in verrot’ is.

Totaal mislukt

Ajax-watcher Johan Derksen steekt eveneens zijn kritiek en ongenoegen over Van Halst niet onder stoelen of banken. ‘Die man heeft nog nooit iets gepresteerd. Is bij FC Twente totaal mislukt, heeft daar niets goed gedaan.’ Ook het huidige aankoopbeleid van nieuwe spelers wordt door Derksen zwaar bekritiseerd. ‘Allemaal tweederangs spelers, die niets bij Ajax hebben te zoeken.’  

Leren van elkaar

Talent Siem de Jong is van plan daarin verandering te brengen als hij zegt: “Ik volg al een tijd met grote interesse wat Ajax allemaal doet buiten het veld. Daar wil ik graag aan bijdragen. Er lopen bij de club veel mensen rond met een brede opleidingsachtergrond en indrukwekkende ervaring, van wie ik veel kan van leren.” Commercieel Ajax-directeur Menno Geelen wil op zijn beurt leren van de oud-spelers. “Het helpt als ze hier op de vloer lopen. De ervaringen van een topsporter zijn uniek. We kunnen elkaar versterken.”

Filosofie van Johan Cruijff

Het betrekken van oud-spelers binnen de organisatie past volgens hem volledig binnen de filosofie van Johan Cruijff. “Er zijn veel oud-spelers die kiezen voor een functie op het veld, maar dit viertal wil onderzoeken of ze zich juist buiten het veld willen ontwikkelen. We willen hen op weg helpen in hun werkzame leven en tegelijkertijd in het belang van de club gebruikmaken van hun sportieve Ajax-achtergrond.”

Ricardo van Rhijn tekent bij Ajax

https://www.linkedin.com/posts/ricardo-van-rhijn-129a5615a_terug-thuis-in-amsterdam-na-een-periode-activity-7105452203355582465-dl4w?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Bronnen: De Telegraaf, Vandaag Inside, Ajax.nl, Ajaxfansite.nl

Meer over: