Ga naar de inhoud

Stukjes maan te koop aanbieden is ‘oplichting’

Update:
Maan

In hun grenzeloze expansiedrift omarmen visionaire ondernemers en ruimte-enthousiastelingen de mogelijkheid om grond op de maan te bezitten. Tot voor kort kon je zelfs een perceel op de maan aanschaffen via Vakantieveilingen. “Het is oplichting”, zegt Tanja Masson-Zwaan, specialist in ruimterecht, tegen RTL Z.

De veilingsite promootte de aankoop met de slogan: ‘Uniek cadeau: bezit je eigen stukje maan’. Vakantieveilingen stelt zelf dat het niets fout doet, maar heeft na vragen van RTL Z de veilingen gesloten.

Waardeloos certificaat

De animo om in te maan te investeren was niet om over naar huis te schrijven. Het laatste maanperceel ging voor 3 euro de deur uit. De winnaar kreeg een waardeloos certificaat waarop stond dat hij de trotse eigenaar van een maanperceel was geworden. Er zijn betere manieren om je geld te beleggen.

Juridisch gezien is de maan van niemand. “Niemand kan eigenaar van de maan zijn. Dat staat heel duidelijk in het ruimtevaartverdrag van 1967”, aldus Masson-Zwaan, onderdirecteur van het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht van de Universiteit Leiden.

Miljoenen verdiend met verkoop

Het idee om een perceeltje op de maan te bezitten, is ontstaan in de 80-er jaren. Dr. Dennis Hope, een Amerikaanse ondernemer, beweerde de rechtmatige eigenaar te zijn van de maan en begon stukken maanland te verkopen. 

Hij baseerde zijn aanspraak op een hiaat in het Verdrag inzake de Ruimte. Dat stelt dat geen enkel land of internationale organisatie aanspraak kan maken op de maan. Dit opende de deur voor individuen om aanspraak te maken op hemellichamen en Hope benutte dit juridische vacuüm. Inmiddels heeft hij naar eigen zeggen miljoenen klanten en ruim 10 miljoen dollar verdiend.

Nooit klachten of vragen

Een woordvoerder van Vakantieveilingen zegt tegen RTL dat het kopen van een stukje maan niet meer dan een symbolische aankoop is. “Net als je naam verbinden aan een ster. In de voorwaarden melden we dat je er geen ‘rechterlijke aanspraak’ op kan maken. Het is dus niet iets waar je na aanschaf pas achterkomt.” Vakantieveilingen biedt al sinds 2022 stukjes maan aan. “We hebben hierover nooit vragen of klachten hebben gehad.”

Bron: RTL Z. Foto: Ruhrgebied by Canva.

Meer over: