Draai voor klassieke weergave

De leukste stedentrips voor in het voorjaar

Als je er een paar dagen tussenuit wilt, is een stedentrip een goed idee. In enkele dagen heb je een actieve vakantie met veel hoogtepunten. Met het vliegtuig kun je in een paar uur voor weinig geld in een leuke stad zijn. Maar wat zijn de leukste stedentrips in het voorjaar? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Stedentrips in Zuid-Europa: zon en cultuur

In het voorjaar is het in Zuid-Europa al aangenaam weer. Heerlijk om dan een mooie stad te bezoeken en af en toe een terrasje in de zon te pakken. Onze favoriete steden in Zuid-Europa zijn:

Rome
Voor ons de mooiste stad in Europa. Je kunt een reis door de eeuwenoude geschiedenis maken en genieten van de vele, gezellige pleinen. Colosseum, Vaticaanstad, Pantheon, Forum Romanum: hoogtepunten te over in Rome. Ervaar “la dolce vita”, zeker in de wijk Trastevere.

Sevilla
Deze hoofdstad van Andalusië biedt naast heerlijke temperaturen in het voorjaar, nog veel meer. Het prachtige en grote Plaza de España is zeer fotogeniek. Sevilla heeft het oudste paleis van Europa: het Real Alcázar. En geniet van de tapas met een lekker glaasje cava!

Lissabon
De hoofdstad van Portugal is gelegen op zeven heuvels. Een ritje met de tram voert je door de steile straten in het centrum. De stad ademt sfeer, vooral door de kleine, bochtige en schilderachtige straatjes. Vergeet zeker niet om door de gezellige wijk Alfama te lopen!

Maar Zuid-Europa heeft meer fantastische steden. Milaan, Barcelona, Valencia, Madrid, Porto, Dubrovnik en Athene, om er maar enkele te noemen. Keuze te over dus!

Stedentrips in Oost-Europa

Minder warm, maar zeker de moeite waard door de rijke historie en de vele cultuurschatten. Voor ons springen de volgende steden er uit:

Sint-Petersburg
Sint-Petersburg is het Venetië van het Noorden. De stad ademt cultuur, historie en ongekende pracht en praal uit. Overal vind je kerken en kathedralen waar zowel binnen als buiten bladgoud is verwerkt. En natuurlijk mag je de wereldberoemde “Hermitage” niet missen!

Praag
De hoofdstad van Tsjechië heeft met de Karelsbrug, de Praagse burcht en het oude stadsplein met zijn beroemde astronomische klok grote trekpleisters. Maar misschien is de sfeer in de stad met authentieke kroegen en prachtige klinkerstraten wel het meest uniek.

Krakau
Deze stad in Zuid-Polen heeft een prachtig middeleeuwse binnenstad. Dit oude centrum van de “Koningstad” staat niet voor niets in de Werelderfgoedlijst van Unesco. De oude Joodse wijk Kazimierz is nu een bruisend creatief centrum.

Zit jouw droomstad in Oost-Europa er niet bij? Denk dan eens aan Moskou, Warschau en Boedapest. Ook allemaal aanraders!

Stedentrips in Noord-Europa

Nog weer wat frisser in het voorjaar, maar daardoor wel wat minder druk met toeristen. En bij een stedentrip loop je jezelf wel warm, want op die manier zie je het meest van een stad. Twee steden zijn onze favorieten:

Kopenhagen
Door Lonely Planet uitgeroepen als dé stad om in 2019 te bezoeken. Doe het daarom voordat de grote toeristenstroom op gang komt. De Deense hoofdstad is hip, trendy en combineert historie met moderne architectuur. Huur een fiets en ontdek deze compacte en super gezellige stad.

Stockholm
De Zweedse hoofdstad ligt verspreid over 14 eilanden. In de oude stad vind je de prachtige historische gebouwen en kerken. Maar Stockholm heeft ook als designerstad heel veel te bieden. Leuke winkeltjes en heel veel gezellige koffietentjes. Stockholm wacht op je!

Stedentrips dichter bij huis

Maar je hoeft niet altijd ver weg voor een leuke stedentrip. In eigen land zijn Rotterdam, Maastricht en Leeuwarden heerlijk. En wat dacht je van Belgische steden als Brugge, Gent, Brussel of Antwerpen? In Duitsland zijn Hamburg, Berlijn en München prachtige steden. Dus pak je koffer en ga op stedentrip in het voorjaar!

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je veel praktische informatie.