Ga naar de inhoud

Statiegeld op blikjes: gedoe en overlast

Update:
Statiegeld blikjes

Statiegeld op blikjes recyclen, het leek een goed plan. De praktijk wijst uit dat het gedoe en overlast oplevert. Nog steeds belanden veel blikjes met statiegeld in de prullenbak in plaats van bij een inleverpunt.

In de supermarkten ontstaan wachtrijen omdat inzamelmachines het laten afweten. Dat zorgt voor de nodige irritatie bij de consument. Toch gloort er hoop, want nieuwe initiatieven zijn in de maak.

Initiatief van de NS

De NS ziet dat mensen op zoek naar statiegeld vuilniszakken open trekken om zo wat extra geld op te strijken. De NS heeft nu op de 5 grootste stations – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht – statiegeldautomaten geplaatst. De opbrengst kun je op je bankrekening laten bijschrijven of doneren aan de Plastic Soup Foundation.

Omgekeerde wereld

Ook in Rotterdam hadden ze niet verwacht, dat het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes soms juist voor méér troep op straat zorgt. Op zoek naar een extra zakcentje worden vuilnisbakken in de stad de laatste tijd omgedraaid om blikje en flesjes makkelijk tussen het afval uit te vissen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

‘De omgekeerde wereld,’ zo wordt er gereageerd op Twitter. ‘Daklozen hebben er een nieuwe hobby bij. Je kunt er alles van vinden maar voor veel mensen is dat statiegeld welkom’, luidt het. 

De Doneerring

In Rotterdam is voorgesteld een speciaal extra bakje of doneerrekje aan vuilnisbakken te bevestigen voor de statiegeldjagers. In verschillende steden is daar al mee begonnen. Inwoners van Apeldoorn kunnen hun blikjes recyclen via de zogeheten DoneerRing. Deze ring is aan prullenbakken vastgezet en bevat gaten waarin een blikje of flesje kan worden geplaatst. Zo belanden ze niet bij het restafval of in de natuur. En geldzoekers pikken zo eenvoudig hun bijverdienste op. 

Machines lopen vast

De praktijk wijst uit dat bij de supermarkten de inzameling moeizaam verloopt. Machines lopen vast. Dat betekent wachtrijen met klanten die blikjes, die niet worden opgeslokt dan maar, rücksichtlos achterlaten in de winkel. Kleine supermarkten worstelen met het inzamelen omdat de aanschaf van een machine kostbaar is. Niet overal krijgt de consument statiegeld terug. Bioscopen doen daar niet aan mee. En zo belandt het blikje en flesje toch weer in het milieu.

Hoe succesvol het inzamelen van het blik daadwerkelijk is, is nog niet bekend. Betrokken organisaties verwachten deze zomer met cijfers te komen.

Meer over: