Ga naar de inhoud

Sperma-allergie: oorzaak en behandeling

Update:
Sperma-allergie

Wist je dat je allergisch kon zijn voor sperma? Helaas bestaat het écht. De symptomen kunnen sterk variëren en daarom is het belangrijk om te weten waar het door komt en hoe je het kunt herkennen. Lees het in dit artikel.

Wat is sperma-allergie?

Sperma-allergie, ook wel bekend als spermaplasma-allergie of SPA, is een allergische reactie op de eiwitten in sperma. Deze allergie komt alleen voor bij vrouwen. Door middel van een bloedtest is vast te stellen of ze er last van hebben. De eerste beschrijving van een allergische reactie op sperma dateert uit 1958. Sindsdien zijn er meer gevallen bevestigd door de wetenschap. Ondanks deze bevestigde gevallen blijft sperma-allergie nog steeds zeer zeldzaam. Er bestaat echter een kans dat het vaker voorkomt, door schaamte en gebrek aan kennis wordt het vaak niet (h)erkend. Als iemand vermoedt dat ze allergisch is voor sperma, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Wat zijn de symptomen van een sperma-allergie?

De symptomen van een sperma-allergie verschillen per persoon. Volgens allergoloog Chris Tomee heeft ongeveer 30 procent van de allergische vrouwen voornamelijk last van vaginale jeuk en een branderig gevoel, meestal binnen een halfuur na contact met sperma. “De overige 70 procent heeft het zwaarder en krijgt last van symptomen zoals benauwdheid, jeuk en zwellingen wanneer ze in contact komen met sperma”, aldus Tomee. Het is belangrijk om te weten dat een sperma-allergie niet alleen inwendig kan zijn, maar ook allergische reacties kan veroorzaken wanneer sperma in contact komt met de huid.

Mannen kunnen niet allergisch zijn voor hun eigen sperma, maar kunnen wel een lichamelijke reactie ervaren die bekend staat als het Post Orgasmic Illness Syndrome (POIS). Gelukkig is dit ook zeer zeldzaam. Symptomen van dit syndroom kunnen zeer heftig zijn, zoals extreme vermoeidheid, brandende ogen, koorts, hartkloppingen en spierpijn. Deze aanvallen kunnen soms dagenlang aanhouden.

Wat te doen bij een sperma-allergie?

Wat kun je doen als je last hebt van sperma-allergie? Volgens Tomee is er helaas niet veel dat je kunt doen. In de meeste gevallen helpen condooms tijdens de seks. Je dient sperma zoveel mogelijk te vermijden als je er allergisch voor bent. Het gebruik van anti-allergie medicijnen helpt ook, de effectiviteit daarvan verschilt per persoon. Wil je zwanger worden en heb je een sperma-allergie? Dit is mogelijk alleen moet je er wel extra aandacht aan besteden. IVF is een optie. Ook is er de zogenoemde ‘hyposensibilisatie’. Bij deze behandeling komt de vrouw herhaaldelijk in contact met kleine hoeveelheden sperma, zodat het lichaam een soort tolerantie opbouwt.

Meer over: