Ga naar de inhoud

Slecht nieuws voor zoetekauwen: Snoep, koek en chocolade worden duurder


Ben je een echte zoetekauw? Dan hebben we slecht nieuws. Snoep, koek en chocolade worden namelijk en stuk duurder, omdat de productie ervan groot gevaar loopt. En waar tekorten ontstaan, gaan de prijzen omhoog! Is er nog een alternatief voor zoetekauwen?

Hitte en droogte

Het is je vast niet ontgaan: Europa heeft deze zomer ontzettend last van hitte en droogte, met op veel plekken hevige bosbranden tot gevolg. Deze hittegolven hebben nog meer gevolgen: de suikerbietenoogst, die altijd in de herfst plaatsvindt, gaat op veel plekken mislukken. Hierdoor wordt er dit jaar lokaal een stuk minder suiker geproduceerd dan normaal. Naar schattig gaat de Europese suikerproductie van 17,4 miljoen ton vorig jaar, naar 16,4 miljoen ton dit jaar. En als de regen uitblijft, valt de productie nog lager uit dan verwacht. De verwachting hiervan is nog niet helemaal te pijlen. Maar een ding is zeker: snoep, koek en chocolade worden daarom duurder.

Hogere prijzen

Om die tekorten tegemoet te komen, moeten de overige suikerbieten geïmporteerd worden. En je raadt het al: daar hangt een hoog prijskaartje aan. Hierdoor wordt het produceren van snoepgoed en andere zoetigheden duurder. Dit heeft twee gevolgen: er gaat minder geproduceerd worden, en de hogere kosten worden doorberekend aan de klant. En dat is balen, aangezien de inflatie momenteel al ontzettend hoog ligt en we veel meer geld kwijt zijn dan normaal. Bovendien kun je zo misgrijpen als je je favoriete reep chocolade wil halen. Maar misschien is dat dan weer goede motivatie om wat te minderen met suiker. Heel slecht nieuws dus voor de zoetekauwen onder ons. Misschien moet je nu toch maar nadenken over een appel, mandarijntje of rijstwafel als tussendoortje. Ja, wij moeten ook even wennen.

Meer over: