Ga naar de inhoud

Met deze simpele gerechten maak je indruk

Update:

Alle zintuigen werken samen wanneer je ogen iets lekkers en moois zien. Wat is makkelijk om te maken en ziet er toch heel chique uit? Hoe serveer je een luxe gerecht? Je hoeft niet lang in de keuken te staan om met goede ingrediënten iets verbluffends te serveren. Simpele gerechten, lees hier tips!

Welke recepten voor simpele gerechten?

Er zijn veel gemakkelijke recepten die er chique uitzien. Enkele voorbeelden: geroosterde zalm met citroen en kruiden, quinoa salade met geroosterde groenten, of een frittata met geitenkaas en spinazie. Al deze opties zijn gezond en gemakkelijk te maken, en ze zien er ook nog eens geweldig uit op een mooi servies

Maak indruk met het voorgerecht – simpele gerechten

Kies een koud voorgerecht wat je vooraf hebt gemaakt. Denk aan een garnalencocktail, geserveerd in een mooi glas. Of serveer een heerlijk, klassiek, Italiaans voorgerecht van carpaccio met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en een heerlijke dressing. Voor de vegetarische gasten kun je een tartaar van advocado, mango, en mozerella maken. Deze bestrooi je net als de carpaccio ook met rucola en pijnboompitten. Als laatste op beide gerechten een snufje peper en zout en druppel er een beetje truffelsaus of mayo over en het plaatje is af! 

Welke ingrediënten zorgen voor succes?

Er is geen zeker recept voor succes, maar er zijn bepaalde ingrediënten die kunnen helpen. Knoflook, olijfolie en uien zijn een zeer goede basis voor bijna elk recept. Recepten met een goed stukje vlees of vis gecombineerd met verschillende kleuren groenten zijn mooi om naar te kijken. 

Beef
zalm
Garneren van eten

Garneren en decoreren bij simpele gerechten

Bijna elk gerecht dat je in een restaurant bestelt is gegarneerd met iets. Garnering is bedoeld om je gerecht mooier te maken. Het wordt altijd gedaan met een eetbaar product dat qua smaak bij de smaken van het gerecht passen. Ook is de vorm, de kleur, geur en grootte is belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een takje munt op een dessert, een rauwkostsalade naast een broodje, een takje peterselie in een soep of wat bosui over een Oosters gemarineerd kippetje. Een hele bos kruiden op een gerecht staat niet mooi en een rood tomaatje op een rood bord valt niet echt op. Denk goed aan deze punten voor je er iets op legt, een verkeerde garnering kan soms je gerecht verpesten.

De garnering met verse kruiden maakt dat je al vóór de eerste hap meer wilt, want zoals bekend: het oog eet mee! Rozemarijntakjes versieren kip en aardappelen, oregano geeft jouw pastagerecht extra glans en 1 of 2 tijmtakjes maken het vlees van de grill nog smakelijker. Met verse kruiden versier je niet alleen jouw bord, je kunt tegelijkertijd ook een laatste beetje aroma toevoegen. Voor een aantrekkelijke garnering zijn contrasterende kleuren bijzonder geschikt. Populaire klassiekers zijn peterselie en bieslook, die ofwel over het hele gerecht worden gestrooid of op de rand van het bord worden gedrapeerd. 

5 indrukwekkende en simpele gerechten 

  1. Sperziebonen overgoten met eiersaus. Heel lekker en apart bij een leuk diner. Serveer het met aardappelpuree en eventueel een stukje gebraden rundvlees. 
  2. Gebonden champignonsoep met een vleugje witte wijn. De wijn geeft het een heerlijk accent.
  3. Aardappel gratin. Gebruik dungesneden kruimige aardappels en bedek deze met kaas. Het staat zo op tafel, je kan het ver van tevoren voorbereiden en het maakt je diner net even chiquer. Aardappel gratin is absoluut een aanrader! Zeker wanneer je er een luxe ovenschaal voor gebruikt maak je indruk.
  4. Gekonfijte eendenbout. Lekker en ontzettend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is tijd en een grote braadpan. En misschien ook een kookthermometer. De eendenbouten zijn over het algemeen van tamme eend. Kleinere eendenbouten zijn canettes. 
  5. Spaghetti met doperwten, room en krokante ham. Chique variatie op macaroni met ham en kaas. Maak de saus met Parmezaanse kaas. Serveer met een groene salade als bijgerecht. Verfraai het aanzicht met stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes en het ziet er prachtig uit. 

Nog 5 simpele gerechten

  1. Risotto Primavera. Een heel mooie en chique Italiaanse naam voor wat eigenlijk gewoon lente risotto betekent. Heerlijke lentegroenten komen aan bod zoals; groene aspergetips (indien voorradig), tuinbonen of doperwtjes. Niet gek dat je daarmee een heerlijk resultaat krijgt. Deze risotto is van oorsprong vegetarisch, maar je kunt er vlak voor het serveren ook nog wat gerookte zalm overheen doen. Zowel warme als koude gerookte zalm is mogelijk.
  2.  Aïoli. Met aïoli kan je eindeloos variëren. Serveer het bij borrelhapjes, dungesneden stokbrood of bij de frites om ze net even wat chiquer te maken. Wist je dat je deze heerlijke dip al binnen een paar minuten op tafel hebt staan? 
  3. Bavarois met frambozen en vanille. Een overheerlijk dessert dat ook nog eens chique oogt? Dat is ongetwijfeld de bavarois, een luchtige pudding op basis van eieren, slagroom en gelatine. Afhankelijk van de soort springvorm laat je het gerecht er nog aparter uitzien. Met een paar losse frambozen op het bord, licht bestrooid met poedersuiker en wat chocolade snippers of vlokken is het een geweldige presentatie van een dessert. 
  4. Biefstuk met rode wijnsaus, pastinaak stamppot en stoofpeertjes is zo’n lekkere klassieker die nooit gaat vervelen. Serveer dit feestmaal bijvoorbeeld met een chique diner. De rode wijnsaus maak je gemakkelijk zelf en de stoofpeertjes koop je in de supermarkt. Zo heb je binnen een handomdraai een top gerecht op tafel staan! 
  5. Romige, Indiase kip curry. Gebruik als kruiden komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, laurier, kruidnagel, cayennepeper en kurkuma. Gebruik crème fraîche light om de saus af te maken en voor een mooie kleur. Wanneer je de rijst serveert als een bolletje, oogt dit zoals in een restaurant! Gebruik hiervoor een ijsschep en druk het even aan op het bord voor het beste resultaat. Ben je op een dieet? Gebruik dan bloemkoolrijst bij dit gerecht. 

Dresseren

Dresseren is vooral het mooi rangschikken van producten op een mooi bord, schaal, houten plank of een andere ondergrond. Dit gaat eigenlijk niet over het gerecht zelf maar vooral op de manier hoe het neergelegd wordt. Een mooie schaal bitterballen, een schaal zalmsalade of een high tea op een grote houten plank zijn allemaal vormen van dresseren. 

Conclusie chique diner 

Werk zoveel mogelijke met verse ingrediënten. Gebruik contrasterende kleuren en versier je bord met decoratie! Garnering is eetbare opmaak en dresseren is de manier hoe je het op het bord legt. Eet smakelijk. 

Meer over: