Ga naar de inhoud

Vloeit er geen bier tijdens het Oktoberfest? Biertekort!

Update:

Oktoberfest is weer begonnen. Jaarlijks vloeit er miljoenen liters bier door de kelen van de feestgangers. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Duitse brouwers vrezen voor een tekort aan bier tijdens Oktoberfest. Er is namelijk een tekort aan koolzuur, een onmisbaar ingrediënt in bier. We spreken van een biertekort.

Is er een plan B of moeten we het stellen met veel minder goudgele rakkers?

Duitse brouwers vrezen voor biertekort

Wie de afgelopen maanden een biertje in Duitsland wilde bestellen, kwam er al snel achter dat het bieraanbod enorm beperkt is. Dit heeft te maken met het tekort aan koolzuur. Er is wel vaker tekort aan dit ingrediënt, maar nu is de situatie anders. Het tekort ontstaat doordat kooldioxide, een bijproduct van de productie van meststoffen, in de zomermaanden minder wordt geproduceerd. Dit is een gevolg van de stijgende gasprijzen, verschillende bedrijven hebben hun productie drastisch teruggeschroefd. Hierdoor is er 30 tot 40% van de gebruikelijke hoeveelheid koolzuur beschikbaar. Koolzuur is voornamelijk nodig om bier uit een tap te laten stromen. Zonder koolzuur krijg je nooit een schuimend biertje.

Bier stijgt ook in prijs en hoe zit dat het frisdrank

Alsof het nog niet verschrikkelijk genoeg is, werd er afgelopen maand bekend gemaakt dat een pul bier op de Duitse Oktoberfeesten, 1 tot 2 euro duurder wordt. Of er ook genoeg fris is? Koolzuur zorgt ook voor prik in frisdrank. Frisdrankbedrijven geven aan nog geen problemen te ervaren. En anders maar een ijsthee zonder prik.

Komt er echt een biertekort?

Of er echt een tekort aan bier komt, is nog maar de vraag. Tot nu toe is het aanbod voldoende. Duitsland kan er altijd nog voor kiezen om bier te importeren uit andere landen. Nederlandse brouwers gaven eerder aan dat zij geen grote problemen ondervinden met de beschikbaarheid van koolzuur. 

Aan je outfit kan het niet liggen!

Goede voorbereiding is het halve werk. De trouwe Oktoberfestganger weet dat de traditionele klederdracht bestaat uit een dirndl voor vrouwen en lederhose voor mannen. Maar wat is zo’n dirndl jurkje eigenlijk? Lees hier wat is een dirndl jurkje is. Je leest hier ook wat casual alternatieven zijn. Dan hoef je niet voor 1 dag een speciaal jurkje aan te schaffen. Scheelt weer.

Meer over: