Ga naar de inhoud

Schimmel in huis: hoe verwijder je het?

Update:

Last van schimmel in huis, het overkomt veel mensen. Het ziet er niet alleen onfris uit die donkere plekken, het kan ook nog eens enorm schadelijk voor je gezondheid zijn. Met deze tips kom je er zo snel mogelijk weer vanaf.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Hoe ontstaat die vervelende schimmel nu eigenlijk? Het is een direct gevolg van een teveel aan vocht in huis. Schimmel kan namelijk alleen groeien in een vochtige omgeving. Als je schimmel in huis ziet, is er waarschijnlijk een probleem met vocht in huis. Simpelweg de schimmel weghalen helpt vaak niet: als je het vochtprobleem niet oplost, komt de schimmel later gewoon weer terug.

3 oorzaken schimmel in huis

1. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer warme lucht afkoelt, bijvoorbeeld bij het koken of tijdens het douchen. Deze lucht moet goed afgevoerd worden. Gebeurt dit niet, dan gaat het condenseren op de muren en op het plafond, en na een tijdje ontstaat hier dan schimmel. In dit geval ontstaat er vaak schimmel in hoekjes, randen en andere moeilijk bereikbare plekken, omdat het vocht zich hier ophoopt.

2. Doorslaand vocht

As er problemen zijn met de gevel, en deze niet goed kan uitdrogen na een regenval, dan is er een kans dat het vocht uit de gevel naar binnen slaat en de binnenmuren vochtig maakt.

3. Opstijgend vocht

Oudere huizen kunnen ook last hebben van opstijgend vocht: vocht dat via de grond in de muren trekt. Er zit dan geen goed vochtscherm in de fundering.

Soorten schimmel en gezondheidsgevolgen

Er kunnen verschillende soorten schimmel in huis ontstaan. De meest voorkomende zijn Stachybotrys (zwarte schimmel), Aspergillus, Cladosporium en Alternaria. De schimmelsoorten die je in huis ziet zijn vooral zwart en wit van kleur. Schimmel in huis is nooit goed voor de gezondheid, maar met name zwarte schimmel is erg schadelijk. Deze schimmel produceert stoffen (myotoxinen) die de luchtwegen irriteren. Dit kan leiden tot astmatische klachten, longproblemen, huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen.

Schimmel verwijderen

Als je de strijd aan wilt gaan met schimmel, wil je als eerste alle bestaande schimmelplekken vermijden. Schimmel verspreid zich namelijk snel, om schimmel in de toekomst te voorkomen is het niet gewenst om resten te laten zitten. Deze tips kunnen helpen om schimmel zo makkelijk mogelijk te verwijderen:

  1. Maak een oplossing van een liter water met daarin 6 gram soda. Probeer hiermee eerst de schimmel weg te schrobben.
  2. Als dit niet werkt, kun je 250 ml bleekwater aan een emmer water (ongeveer 3 liter) toevoegen. Breng dit mengsel aan op de schimmel en laat het een nacht inwerken. Pas wel op met de oppervlakte waarop je dit doet: verf, hout of plastic kan door het bleekwater verkleuren. Maak de volgende dag weer het sodamengsel en probeer de schimmel opnieuw te verwijderen.
  3. Je kunt een speciaal antischimmelmiddel gebruiken. Dit zijn vaak hardnekkige schoonmaakmiddelen, zorg ervoor dat je de ruimte waarin je dit gebruikt goed ventileert.

Schimmel voorkomen

Als je de schimmel verwijderd hebt, moet je vervolgens ook maatregelen nemen om het in de toekomst te voorkomen. Als je de oorzaak niet aanpakt, komt de schimmel namelijk gewoon weer terug. De oorzaak is, zoals net uitgelegd, een probleem van te veel vocht in huis. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om dit probleem te verhelpen:

  1. Zorg ervoor dat je goed in huis ventileert, zodat vocht altijd weg kan. Zet tijdens het douchen, koken en de was doen bijvoorbeeld een raam open.
  2. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Bij enkel glas komt vocht makkelijk via de ramen naar binnen en kan voor schimmel zorgen.
  3. Laat de temperatuur in huis niet te ver zakken: koude omgevingen zorgen voor meer condensatie. Houd de temperatuur altijd minimaal boven de 15 graden Celcius.
  4. Beperk de vochtproductie in huis: hang de was bijvoorbeeld het liefst buiten op en douche niet te lang.
  5. Installeer eventueel mechanische ventilatie in vochtige ruimten, zoals de badkamer en keuken.

Vochtprobleem laten nakijken

Is het probleem hardnekkig en lijkt ventilatie niet te helpen? Dan kun je het beste een expert inschakelen om deze naar het vochtprobleem te laten kijken. Die kan bepalen of het gaat om condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht, en passende maatregelen nemen. In het geval van doorslaand vocht zal de gevel hersteld moeten worden, of geïmpregneerd moeten worden met een waterafstotend middel. Opstijgend vocht kan ook bestreden worden door de gevel met een chemisch middel te injecteren.

Meer over: