Ga naar de inhoud

Vorst op komst: gaan we schaatsen dit jaar?

Update:
Schaatsen weer

Vanaf het weekend wordt het weer eindelijk droger en breekt de zon door. Ja je leest het goed. In de nachten en ochtenden gaat het komende week zelfs vriezen. En bij vorst schieten velen van ons meteen in de stress: “Waar liggen mijn schaatsen?”.

Komend weekend vorst aan de grond

Is er een kans dat we in het begin van het nieuwe jaar op natuurijs schaatsen? Ja, want het vriezen begint aan het einde van deze week. Daarnaast blijft het op de meeste plaatsen in Nederland droog en het lijkt erop dat deze koude periode aanhoudt. De komende dagen zien we dat de gemiddelde minimumtemperatuur lager ligt dan eerder deze winter.

Tekst gaat onder de video verder >>

Verwacht wordt dat we in het noordoosten temperaturen gaan meten van -6 graden, met in het westen en zuiden van Nederland temperaturen tot -1. Daarnaast voorspellen onze meteorologen dat het de komende week ook harder gaat vriezen, met temperaturen tussen -5 tot -9 graden. Daar krijg je als Hollander spontaan schaatskoorts van.

Bekijk het weer voor de komende periode ook op weer.nl en lees verder >>

Schaatsen op ondiep water in de polders

Als gevolg van de lage temperaturen is de kans groot dat er op bepaalde plaatsen schaatsactiviteiten zijn. De mogelijkheden beperken zich wel tot natuurijsbanen, kleine ondiepe slootjes, ondergelopen weilanden (en dat zijn er dit jaar veel meer dan vorig jaar) en vennetjes. De vroegst mogelijke schaatsmogelijkheden zijn naar verwachting aanstaande zondag. Voor Holland op z’n allermooist met een Elfstedentocht moet het echt wel nog even langer blijven vriezen.

De hoge waterstand, die op die plekken heeft geleid tot ondergelopen gebieden, maakt wel dat we mogelijk met maar een paar dagen vorst sneller op schaatsen staan. Goed nieuws dus voor schaatsliefhebbers. Voor onze energierekening is dit wat minder leuk, maar als je lekker gaat schaatsen en naar buiten gaat kan de thermostaat best een tandje lager, toch?

Meer over: