Ga naar de inhoud

Rozenbotteljam zelf maken: plukseizoen vanaf augustus

Update:
Rozenbotteljam zelf maken

Langzaam laten alle rozenstruiken hun blaadjes vallen en als je goed hebt opgelet zie je dat er onder de blaadjes rozenbottels tevoorschijn komen. Sommige zijn nog groen. Anderen kleuren oranje en ook al veel rood. Tijd om ze te plukken en er een heerlijke rozenbotteljam van maken.

Rozenbotteljam is niet alleen lekker, ook erg gezond

Rozenbottels zijn niet alleen kleurrijk om te zien, ze zitten ook boordevol vitamine C en andere voedingsstoffen. Een extra goede reden om de komende weken de natuur in te duiken. Het wordt nog wel even een klusje dat plukken, het is geen lieve struik. Het heeft doorns en gemene zaadjes. Maar je hebt het er voor over: er gaat namelijk niets boven zelfgemaakte rozenbotteljam. Die is zo bijzonder lekker.

Plukrichtlijnen voor wilde rozenbottels

Zorg er wel altijd voor dat je toestemming hebt om te plukken op de locatie waar je naartoe gaat en respecteer de natuur om je heen. Neem een mandje of zak mee om je oogst in te bewaren en vergeet niet een paar tuinhandschoenen om eventuele doornen te vermijden. Kies rozenbottels die rijp en felgekleurd zijn. De meest bekende soorten rozen die je in het wild tegenkomt zijn: 

  • De Japanse rimpelroos (Rosa rugosa)
  • De hondsroos (Rosa canina)
  • De egelantier (Rosa rubiginosa)

Wat is de beste tijd om rozenbottels te plukken?

De beste tijd om rozenbottels te plukken is van augustus tot en met december. De struiken kom je overal tegen.

  • Op zandwegen in het bos
  • In plantsoenen en groenstroken in dorpen en steden
  • Of gewoon in je eigen tuin

De hondsroos en de egelantier zijn de meest gebruikte soorten, maar ook de duin- of bosroos zijn geschikt om jam van te maken. 

Hoe kan ik het beste rozenbottels schoonmaken?

Een gebruiker van GoeieVraag stelde ons al eens deze vraag: Hoe kan ik het beste rozenbottels schoonmaken, voordat ik er jam of siroop van maak? Een logische vraag, want het is niet zomaar een zoete vrucht die je in je mond kunt stoppen. Rozenbottels bezitten venijnige kleine haartjes aan de onderkant en rondom de pitjes en die geven flinke jeuk.

Het is verstandig om de rozenbottels te wassen met handschoenen aan. Was de rozenbottels voorzichtig en verwijder de steeltjes. Snijd de rozenbottels doormidden en schep de zaadjes eruit met een lepel. Dit is een tijdrovend klusje, maar wel noodzakelijk voor een gladde jam. Je hebt in totaal rond de 500 gram rijpe schoongemaakte rozenbottels nodig voor het maken van een goede hoeveelheid jam.

Bereidingswijze rozenbotteljam in 8 eenvoudige stappen:

  1. Doe de schoongemaakte rozenbottels in een pan en voeg 300 ml water toe.
  2. Breng aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten sudderen tot de rozenbottels zacht zijn.
  3. Pureer de gekookte rozenbottels met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Voeg daarna 250 gram geleisuiker toe.
  4. Voeg een theelepel citroensap toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
  5. Laat de jam op middelhoog vuur sudderen totdat deze dikker wordt.
  6. Voeg indien gewenst een scheutje vanille-extract toe en roer goed door.
  7. Giet de hete jam in gesteriliseerde potjes en sluit ze goed af.
  8. Laat de potjes ondersteboven afkoelen, zodat ze vacuüm trekken en langer houdbaar blijven.

Je kunt ook honing gebruiken als vervanger van suiker, dan blijft de jam wel wat dunner. 50% suiker met 50 % honing is ook een goede optie.

Met dit eenvoudige recept maak je een heerlijke zomerse lekkernij voor op je brood of in je yoghurt. De jam is ook een heerlijke vulling voor taarten en gebak. Heb je een flinke voorraad gemaakt, geef dan ook eens een potje cadeau wanneer je op de koffie gaat bij vrienden en familie. Ook zij vinden jouw zelfgemaakte rozenbotteljam vast erg lekker!

Meer over: