Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ontdek Nederland vanaf het water met een riviercruise

In samenwerking met:

Wil je op vakantie in eigen land maar wil je net even wat anders dan een vakantiepark? Denk dan eens aan een riviercruise. Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om Nederland vanaf het water te ontdekken! Want een vaarvakantie biedt een heel andere kijk ons mooie land.

Georganiseerde riviercruise

Houd je van gemak en een zorgeloze reis waar je vanaf het moment van inscheping tot de laatste dag alleen maar hoeft te genieten? Dan is een georganiseerde cruise door Nederland echt iets voor jou. Je bezoekt de mooiste steden en laat je aan boord heerlijk verwennen. Geen gedoe met het zoeken van een ligplaats, alles is voor je geregeld. Het enige wat je moet doen, is aan tijd aan tafel voor het “captain’s dinner”.

Er zijn diverse aanbieders van georganiseerde riviercruises door Nederland. De meeste cruises zijn zo’n 7 dagen lang, waarbij je een deel van Nederland verkent. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cruise door Zuid-Holland en Zeeland. Of een reis langs de Hanzesteden bij de IJssel, het IJsselmeer en plaatsen met een rijk verleden als Hoorn en Enkhuizen. Natuurlijk is er ruim de tijd om van boord te gaan om de mooiste plekken te bezoeken. Een georganiseerde cruise door Nederland brengt je op de meest bijzondere plekken.

Riviercruise op eigen gelegenheid

Ben je liever flexibel in de route en de tijd die je daarvoor wilt uittrekken, dan is een riviercruise op eigen gelegenheid ideaal. Zonder vaarbewijs kun je een boot huren tot maximaal 15 meter lang. De grootste hebben een capaciteit van 8 personen en beschikken over vier slaapkamers en twee badkamers. In deze tijden waarin hygiëne zo belangrijk is, kun je met een huurboot zo zorgeloos op vakantie.

Omdat Nederland een vlak land is, hebben onze waterwegen weinig moeilijke sluizen. Daarom is een riviercruise op eigen gelegenheid zeker voor beginners geschikt. Wel passeer je op je route regelmatig een ophaalbrug, een typisch Nederlands fenomeen. Aan het einde van je riviercruise ben je zo handig dat je het bruggeld moeiteloos in het klompje weet te doen. Er zijn diverse aanbieders van huurboten zonder vaarbewijs in Nederland.

De mooiste plekken in Nederland vanaf het water

In ons eigen kikkerlandje vind je zoveel mooie plekken. En dankzij ons wijdvertakte rivierennetwerk zijn ze allemaal gemakkelijk bereikbaar per boot. Deze streken mag je eigenlijk niet overslaan als je schoonheid van Nederland vanaf het water wilt leren kennen.

Friese meren

In Friesland vind je maar liefst 24 meren, onderling verbonden door kanalen en rivieren. Ideaal voor een heerlijke watersportweek. Op de rondreis langs de Friese meren kun je dan gelijk de 11 steden aan de elfstedenroute bezoeken. Leeuwarden is natuurlijk de grootste. Maar verrassend mooie steden zijn bijvoorbeeld Harlingen, Hindeloopen en Franeker.

Kinderdijk

In Zuid-Holland ligt het wereldberoemde dorp Kinderdijk. Toeristen uit de hele wereld verdringen zich om dit plaatsje te bezoeken. Zij komen voor de 19 karakteristieke windmolens die hier op korte afstand van elkaar langs het water staan. Maar dit jaar heb je het rijk bijna voor je alleen. Daarom is het nu ideaal om te genieten van alles wat Nederland op het gebied van watermanagement heeft gepresteerd door de eeuwen heen.

Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig natuurgebied. Het zoetwatergetijdengebied van de Biesbosch is een zeldzaam fenomeen dat op wereldschaal uniek is. Vanaf het water kun je de Biesbosch het beste verkennen. Het is heerlijk om je boot aan te meren bij de vele aanlegplekken en op het land te genieten van een heerlijke picknick of wandeling.

Bourgondisch Limburg

Langs de Maas liggen tal van mooie plaatsen zoals het witte stadje Thorn. Het heuvelachtige landschap doet on-Nederlands aan, je voelt je echt in het buitenland. Hier vind je prachtige kastelen op je route. Natuurlijk mag dan een bezoek aan Maastricht niet ontbreken. De stad heeft een typische sfeer die uniek is voor Nederland.

Meer reisinspiratie nodig?

Op de website van grijsopreis.nl vind je nog veel meer andere leuke tips om thuis reisinspiratie op te doen over bestemmingen en activiteiten in Nederland, maar ook andere landen. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien

In samenwerking met: