Ga naar de inhoud

Wat is refurbished en hoe betrouwbaar is het?

In samenwerking met:

Refurbished telefoons zijn opgelapte tweedehands telefoons. Je hebt verschillende soorten: soms zijn ze alleen maar uit de verpakking gehaald en zijn ze zo goed als nieuw. Het kan ook zijn dat de telefoon eerder gebruikt is en daarom lichte gebruikerssporen heeft. Hoe minder schade, hoe meer je betaalt. Heb je interesse in een voordelige refurbished computer, telefoon of tablet? Let dan op deze 8 zaken.   

Wat is een refurbished?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, tablet, laptop en/of computer. Wanneer er een nieuw model van een bepaald elektrisch apparaat uitkomt, wilt men vaak zijn ‘oude’ toestel van een paar jaar oud weer vernieuwen. In plaats van deze toestellen weg te gooien, worden deze elektrische apparaten (indien nodig) opgelapt, zodat ze weer verkocht kunnen worden. Deze toestellen worden dan verkocht onder de naam refurbished. 

Je hebt ook nog een ander soort refurbished. Zowel fysieke winkels als online winkels kennen veel retouren en restvoorraden. Wanneer iemand online een iPhone koopt en de verpakking opent, kan dit product niet meer als nieuw worden verkocht. De verpakking is immers beschadigd. Ook deze smartphone wordt dan verkocht als een refurbished toestel.

Welke apparaten kunnen refurbished zijn?  

Elk elektronisch apparaat kan in principe worden opgelapt en opnieuw worden verkocht. Denk aan een telefoon, een tablet, een computer, een wasmachine of een televisie. 

Wat betaal je voor een refurbished telefoon?

Je hebt verschillende soorten refurbished toestellen. Omdat ze niet nieuw zijn, worden ze voor een lage prijs verkocht. Hierbij geldt: hoe minder schade, hoe meer je betaalt. Kijk goed naar de staat van het product, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Vaak worden refurbished toestellen aangeduid met de onderstaande categorieën: 

  • Goed als nieuw
  • Zeer goed
  • Goed
  • Voldoende
  • Matig

Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished toestel?

1. De (lichte) gebruikerssporen

Vrijwel alle refurbished toestellen hebben gebruikerssporen. Dit moet je geen probleem vinden. Als je nu al weet dat je niet tegen een kras op je beeldscherm kan, moet je geen opgelapte telefoon kopen met een bluts in het scherm. 

2. De staat van het toestel

Verder moet je altijd goed op de staat van het toestel letten. Zoals we al eerder schreven, wordt de staat van een refurbished vaak aangeduid. Per winkel kunnen de voorwaarden per staat verschillen, zorg dat je je goed inleest. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

3. Retourrecht 

Wanneer je iets online koopt, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Binnen die termijn mag een artikel retour worden gestuurd. Koop daarom je refurbished toestel online, zo kan je er altijd nog vanaf. In de winkel is dit niet altijd het geval.

4. Keurmerk Refurbished

Heb je interesse in een Apple toestel? Dan is het slim om te controleren of ze het Keurmerk Refurbished dragen. Aangesloten bedrijven inspecteren de apparaten uitgebreid, belangrijke onderdelen worden gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt men naar: het besturingssysteem, aanraakfuncties, lens van de camera en de microfoon. Tot slot heb je dankzij dit keurmerk 24 maanden garantie. 

5. Betrouwbaarheid van de webwinkel 

Voor de andere elektronische apparaten is er geen keurmerk voor refurbished toestellen. Let daarom goed op waar je iets koopt, tegenwoordig zijn er ontzettend veel malafide webshops. Zorg dat je koopt bij een webwinkel die het label ‘Thuiswinkel Waarborg’ of ‘Webshop Keurmerk’ draagt. 

TIP: heb je een creditcard? Betaal met je creditcard, dan ben je ook nog verzekerd. 

6. Check of de batterij goed werkt 

Bij verschillende elektronische apparaten is het lastig om de batterij te vervangen. Test daarom gelijk de accu. Houdt deze zich goed of loopt het toestel snel leeg? Wanneer je twijfelt over de staat van de batterij, stuur het product dan retour of neem contact op met de webshop om tot een goede oplossing te komen.
Zorg daarbij dat je de afspraken ook schriftelijk bevestigd, zodat je daar achteraf altijd op terug kunt komen. 

7. Vergelijk de prijs 

Het is altijd een goed idee om de prijs te vergelijken. Vergelijk verschillende winkels en toestellen met elkaar. Zo betaal je de meest scherpe prijs! Refurbished toestellen zijn vaak unieke apparaten, de levensduur en het gebruik van de vorige eigenaar etc. is bepalend voor de prijs. Bekijk tijdens het vergelijken deze verschillen goed en vergeet niet te vergelijken met de prijs van een nieuw toestel. 

8. Accessoires 

Vaak wordt een refurbished toestel niet geleverd met een oplader, kabel of oortjes. Als dit niet het geval is en je ze niet in huis hebt, moet je deze ook nog aanschaffen. Tel deze kosten ook bij de aankoop op, voor de juiste totaalprijs. 

Lees ook:
Meer tips over veilig webwinkelen op de website van SeniorWeb. 

In samenwerking met:

Meer over: