Ga naar de inhoud

Moederdag en Vaderdag: hoe zijn ze ontstaan?

Update:
Moederdag en Vaderdag

Moederdag en Vaderdag zijn 2 bijzondere dagen in de maanden mei en juni die wereldwijd worden gevierd als eerbetoon aan moeders en vaders. Hoe zijn deze tradities eigenlijk ontstaan en waar komen ze vandaan? Laten we eens een duik nemen in de geschiedenis van deze geliefde feestdagen.

De oorsprong van Moederdag

De oorsprong van Moederdag gaat terug tot de oude Griekse en Romeinse beschavingen, waar moedergodinnen werden vereerd tijdens lentefeesten. De oude Grieken vierden een festival ter ere van Rhea, de moeder van de goden, terwijl de Romeinen soortgelijke vieringen hielden voor Cybele, de moeder van de Romeinse goden.

In de 17e eeuw begonnen de Engelsen een dag te vieren genaamd ‘Mothering Sunday’, gehouden op de 4e zondag van de vastentijd. Deze dag was bedoeld om moeders te eren door terug te keren naar hun ‘moederkerk’ en hun moeders te verwennen met geschenken en bloemen.

Moederdag van nu

De moderne Moederdag zoals we die nu kennen, vind haar oorsprong in de Verenigde Staten in 1908, toen Anna Jarvis een herdenking organiseerde voor haar overleden moeder. Ze geloofde dat moeders een dag van erkenning verdienden voor hun onbaatzuchtige liefde en toewijding. Haar campagne leidde uiteindelijk tot de officiële erkenning van Moederdag als feestdag in de Verenigde Staten in 1914, en sindsdien is het een wereldwijde viering geworden.

In Nederland werd Moederdag voor het eerst officieel gevierd in 1928, geïnspireerd door de Amerikaanse traditie. Het werd al snel populair en groeide uit tot een belangrijke feestdag, waarbij kinderen hun moeders bedanken met cadeaus, bloemen en ontbijt op bed.

Hoe zit dat dan met Vaderdag?

De geschiedenis van Vaderdag is wat meer omstreden. Sommige bronnen suggereren dat het voor het eerst werd gevierd in Babylon meer dan 4000 jaar geleden, toen een jongen genaamd Elmesu een boodschap kerfde op een kleitablet en zijn vader een goede gezondheid en een lang leven wenste.

De moderne Vaderdag zoals we die kennen, ontstond echter in de Verenigde Staten aan het begin van de 20e eeuw. Het was het idee van Sonora Smart Dodd, zij raakte geïnspireerd door de viering van Moederdag. Ze wilde haar vader eren, een veteraan uit de Burgeroorlog die in zijn eentje 6 kinderen had opgevoed. Haar campagne leidde tot de officiële erkenning van Vaderdag als nationale feestdag in de Verenigde Staten in 1972.

In Nederland werd Vaderdag geïntroduceerd in de jaren ’30 van de 20e eeuw. Het duurde even voordat het net zo populair werd als Moederdag. Tegenwoordig wordt Vaderdag gevierd op de 3e zondag in juni, waarbij kinderen hun vaders bedanken met cadeaus en attenties. Wel zo netjes, om allebei je ouders te eren.

Hoe vier je Moederdag en Vaderdag ?

Moederdag en Vaderdag bieden ons de gelegenheid om onze ouders te eren en onze waardering voor hen uit te spreken. Ben je het ontbijt op bed zat of wil je het dit jaar over een andere boeg gooien? Laat je dan inspireren door deze leuke tips.

1. Ontbijt op bed

Begin de dag door je moeder of vader te verrassen met een heerlijk ontbijt op bed. Maak favoriete gerechten zoals pannenkoeken, croissants, vers fruit en verse sapjes om hun dag speciaal te maken.

2. Cadeautjes geven

Geef je ouders een attent cadeau dat past bij hun interesses en persoonlijkheid. Dit kan variëren van een boek, sieraden of een gadget tot iets zelfgemaakts dat laat zien hoeveel je om hen geeft.

3. Quality time

Breng de dag door met je ouders en geniet van elkaars gezelschap. Ga samen een wandeling maken, speel een spelletje of kijk samen naar een film. Het gaat erom dat je tijd met elkaar doorbrengt en mooie herinneringen maakt.

4. Bloemen

Een mooie bos bloemen is altijd een gewaardeerd geschenk op Moederdag en Vaderdag. Kies hun favoriete bloemen uit om hen te laten zien hoeveel je om hen geeft en waardeert wat ze voor je doen.

5. Uit eten

Trakteer je ouders op een heerlijke maaltijd in hun favoriete restaurant. Het is een geweldige manier om ze te verwennen en samen van lekker eten te genieten. Iets goedkoper? Maak dan hun lievelingseten!

6. Zelfgemaakte cadeaus

Maak iets creatiefs en persoonlijks voor je ouders, zoals een tekening, fotolijstje of een zelfgeschreven gedicht. Dit laat zien dat je moeite hebt gedaan om iets speciaals voor hen te maken en wordt vaak zeer gewaardeerd.

Moederdag en Vaderdag zijn 2 feestdagen die de liefde en toewijding van ouders vieren. Of het nu een klein cadeautje is, een hartelijke kaart, of gewoon tijd doorbrengen met onze ouders. Laten we ervoor zorgen dat we ze op deze speciale dagen laten zien hoeveel ze voor ons betekenen. En vooral de herinneringen die we met hen hebben koesteren.

Foto: Robert Kneschke voor Canva

Meer over: