Ga naar de inhoud

De wetenschap van het flirten: is het echt onschuldig?


 

Knipogen, lachen, elkaar in de ogen kijken, een beetje dollen… flirten kan het leven nèt even leuker maken. Is flirten volkomen onschuldig, of steekt er toch meer achter? En wat is de wetenschap achter het flirten?

Een grapje maken met een aantrekkelijke man bij de bouwmarkt, een knipoog naar een serveerster of vriendelijk lachen naar iemand die je voorlaat bij de draaideur: iedereen flirt elke dag, en dat is volkomen onschuldig. Of toch niet?

Contact met onbekenden

De officiële definitie van flirten is ‘communicatie tussen mensen waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond.’ Waarschijnlijk wil je helemaal niet echt met die leuke vent bij de bouwmarkt rotzooien, of hartstochtelijk zoenen met de serveerster die je koffie verkeerd komt brengen – het woord ‘spelen’ is belangrijk in deze definitie.

Soms is flirten een manier om te laten weten dat je iemand interessant vindt, dat je graag meer contact wilt, dat je misschien wel openstaat voor meer dan alleen een leuk gesprek – en soms is het een onschuldige manier om alledaags contact soepeler en positiever te laten lopen. Want wees eerlijk: de serveerster brengt jouw bestelling misschien net iets sneller als jullie leuk contact hebben, en waarschijnlijk is haar fooi ook net een beetje hoger als ze vriendelijk lacht.

Flirten werkt, probeer het maar

Een psycholoog aan de Webster University in St. Louis in de Verenigde Staten heeft het wetenschappelijk onderzocht en de conclusie is: flirten werkt. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die het meeste aandacht krijgen, niet de knapste mensen zijn of de mensen met het meeste geld, maar de mensen die goed kunnen flirten. Zij leggen makkelijk contact, stralen zelfvertrouwen uit en laten in hun lichaamstaal zien dat ze openstaan voor een connectie. Interessant: dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Lachen, kijken, aanraken

Hoe werkt flirten eigenlijk? Ook daar is de wetenschap ingedoken. Het maken en houden van oogcontact – niet te kort kijken, maar ook zeker niet te lang – en lachen naar elkaar is onmisbaar bij een goede flirt.
Een stapje verder: aanraken. Even een hand op de arm, een pluisje wegplukken van een schouder, een toevallige botsing van handen, elke subtiele aanraking verhoogt de mate van intimiteit die bij flirten hoort.

Psychologen hebben vastgesteld dat de meeste aanrakingen onschuldig en vriendelijk zijn, zoals een schouderklopje of een handdruk. Andere aanrakingen, zoals het zachtjes aanraken van de schouder, een arm om de schouders of een knuffel kunnen iets minder onschuldig zijn of zo ervaren worden. Mannen die een afspraakje probeerden te maken, kregen vaker het telefoonnummer van een leuke vrouw als ze even haar onderarm aanraakten. Toppunt van intimiteit in deze fase: het aanraken van het gezicht. Hé, er zit een los wimperhaartje bij je oog, wacht even…

Mannen: jullie zijn de baas (maar let op voor #metoo)

Aanraken, lachen en oogcontact maken zijn flirt-technieken voor mannen én vrouwen, maar er zijn ook verschillen. Als vrouw is het effectief om te spelen met sieraden of te frummelen met je haar, en ook het aflikken van de lippen en vaker met je ogen knipperen blijkt goed te werken, hoe cliché het ook klinkt.

Mannen kunnen beter niet hun lippen gaan aflikken, dat komt een beetje gek over. Wat wel werkt – volgens de wetenschap – is als mannen laten zien dat ze zelfvertrouwen hebben en initiatief durven nemen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het innemen van meer ruimte: schuin gaan zitten, zodat je meer ruimte inneemt, de armen breeduit op de rugleuningen van de stoel laten rusten of zelfs uitrekken komt over als assertief en zelfverzekerd gedrag.

Zelfverzekerd zijn, initiatief nemen: allemaal mooi, maar hou in de gaten dat je de grenzen van andere mensen daarbij niet overschrijdt. De laatste jaren is veel aandacht voor #metoo, incidenten waarbij mannen zich opdringen aan vrouwen die daar moeilijk nee tegen kunnen zeggen, door de ongelijkheid in macht en status. Zulke ellende wil je natuurlijk niet meemaken, je wilt niemand een slecht gevoel geven door te flirten, hoe onschuldig het ook bedoeld is. Met zelfvertrouwen laten weten wat je wilt is aantrekkelijk, doordrammen kan echt niet. Bij twijfel niet inhalen, zou dat ook in deze situatie van toepassing zijn?

Ken ik jou niet ergens van?

Onderzoek onder jongeren wees uit dat ‘Wil je wat van me drinken?’ de beste openingszin is. Soms is ‘hallo’, al genoeg. Wat niet werkt: foute grappen, zoals: ‘Je kleren passen goed bij mijn slaapkamervloer’. Humor is aantrekkelijk, dit soort grappen werkt vaak averechts. Eerlijkheid en openheid is belangrijk, een compliment als eerste openingszin kan best. Heeft iemand een leuk overhemd aan, of mooie oorbellen in? Dan kun je daar best een opmerking over maken.

Het breken van het ijs is niet alleen voorbehouden aan mannen, ook als vrouw kun je het initiatief nemen. Dat werkt zelfs beter: uit een onderzoek blijkt dat vrouwen beter scoren met de openingszin ‘Ken ik jou niet ergens van?’ dan mannen: negentig procent van de vrouwen kreeg daar een positieve reactie op, tegenover slechts vijftig procent van de mannen. Het grappigste is dat een openingszin eigenlijk helemaal niet zo’n grote rol speelt. Dertig procent van de communicatie gaat over wat er wordt gezegd, de rest wordt bepaald door lichaamstaal.

Digitaal flirten

Hoe werkt dat digitaal? Wil je flirten via social media of whatsapp, toon dan vooral interesse in wat je gesprekspartner zegt. Onthou wat hij of zij meemaakt of vertelt, en kom daar later op terug. Spelfouten zijn een grote afknapper bij zowel mannen als vrouwen, hou de spelling in de gaten en schakel niet te snel over op hippe afkortingen of straattaal. En emoji’s? Mannen die voortdurend digitale hartjes strooien, worden niet serieus genomen, toon je digitale liefde met mate en oprechtheid.

Flirten onschuldig? Of niet?

Het is net wat je met je partner afspreekt. Ben jij een sociaal type, die snel met mensen in gesprek raakt en ja, ook af en toe wel eens flirt, dan doe je daar je geliefde niet tekort mee. Behalve als je te ver gaat en de flirt verandert in een beginnende affaire, of als je partner er een vervelend gevoel van krijgt. Het is leuk om te merken dat je nog ‘goed in de markt’ ligt als je aandacht krijgt, als dat betekent dat je er iemand anders verdriet mee doet of onzeker door maakt, kun je het misschien beter laten. Hoewel, zegt het spreekwoord niet: ‘Het maakt niet uit waar je honger krijgt, als je maar thuis komt eten’?

Lees ook

Gaat het flirten veel te ver? Gaat je partner vreemd? Verrassend genoeg heeft vreemdgaan ook voordelen voor je relatie.

Aan flirten zitten ook gevaren. Dit zijn vijf signalen dat het flirten te ver gaat. 

 

Meer over: