Ga naar de inhoud

Normandië, hierom wil je er in 2024 naartoe

Update:
Normandië
In samenwerking met: Grijsopreis

Geschiedenis, herdenkingen en kunst zorgen samen voor een onvergetelijke ervaring in Normandië. De regio staat uitgebreid stil bij de 80e verjaardag van D-Day, een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Ze vieren ook 150 jaar impressionisme, een beweging die de kunstwereld voorgoed heeft veranderd.

Normandië heeft daarnaast nog veel meer unieke bezienswaardigheden. In het gratis vakantiemagazine Normandië lees je er alles over.

80e verjaardag van D-Day

Op 6 juni 1944 begon D-Day op 5 invasiestranden in Normandië. Met de grootste militaire invasie ooit bevochten geallieerde strijdkrachten onze vrijheid. Musea en andere bezienswaardigheden belichten op indrukwekkende wijze dit keerpunt in de geschiedenis van Europa. Normandië herdenkt D-Day en de Slag om Normandië met veel festiviteiten gedurende het jaar. Stap in de voetsporen van de soldaten en ontdek de meest indrukwekkende D-Day herdenkingsplekken.

150 jaar impressionisme

Normandië is een van de meest schilderachtige regio’s van Frankrijk. Vele kunstenaars deden er inspiratie op voor meesterwerken die de wereld veroverden. Het is dus ook niet voor niets dat in Normandië de kiem werd gelegd voor een bijzondere kunststroming: het impressionisme. Schilders als Monet en Pisarro zetten in 1874 de kunstwereld op zijn kop met hun vernieuwende stijl. Daarom is het dit jaar groot feest. Met zo’n 150 evenementen viert de regio 150 jaar impressionisme in Normandië.

Mont Saint-Michel                

Het eiland Mont Saint-Michel met de nauwe straatjes en statige abdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Een rondwandeling op het eiland is genieten van de nauwe straatjes, omgeven door prachtige, historische gebouwen. Vooral de Abdij, de Grande Rue en de Église Saint-Pierre zijn indrukwekkende hoogtepunten. Je kunt op Mont Saint-Michel daarnaast enkele kleine musea bezoeken. Vanaf diverse plekken heb je een fantastisch uitzicht op de baai en het vasteland.

Côte d’Albâtre  

De mooiste kustlijn van Frankrijk is de Côte d’Albâtre, tussen Le Havre en Le Tréport. De prachtig witte hoge kalksteenkliffen weerspiegelen schitterend in het azuurblauwe zeewater. Tussen de hoge rotsen liggen intieme kiezelstrandjes. De groene weiden op de kliffen zorgen voor een boeiend kleurenspel. Niet voor niets hebben tal van impressionistische schilders hier hun mooiste werken gemaakt. Langs de Côte d’Albâtre liggen schilderachtige dorpjes, waar kleurrijke vissersbootjes op de stranden liggen.

Rouen

Rouen aan de Seine is de culturele hoofdstad van Normandië. De historische binnenstad is gezellig en levendig. Vakwerkhuizen uit de middeleeuwen, met hun felgekleurde gevels, typeren het straatbeeld. Rouen staat ook bekend om zijn 100 klokkentorens. Waar je ook kijkt, een kerktoren is altijd in beeld. Het fijne aan Rouen is dat de historische binnenstad niet al te groot is. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand.

Cherbourg

Dankzij de centrale ligging is Cherbourg een ideale uitvalsbasis om het Cotentin-schiereiland te verkennen. Zo ben je in korte tijd bij de landingsstranden van D-Day. Het pittoreske vissersdorpje Barfleur mag je zeker niet overslaan, net als het fraaie natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin. En wil je tijdens je verblijf in Cherbourg een dag niet op pad, dan kun je je in de stad eveneens goed vermaken.

Fietsvakantie over de Vélomaritime

Wil je fietsen langs de kustlijn van Normandië? Dan is de Vélomaritime een goed idee. Het overgrote deel van de Vélomaritime gaat over rustige wegen of speciale fietspaden. En zoveel mogelijk door de natuur. Zo liggen er enkele fraaie natuurgebieden op de route. Invasiestrand Utah Beach met vele herdenkingsplekken ligt op de route, net als het iconische Mont Saint-Michel.

Andere hoogtepunten in Normandië

Dit is maar een deel van alle bezienswaardigheden van Normandië. Er is nog veel meer te zien en te beleven. Een perfect voorbeeld is de Côte Fleurie, een gebied met chique badplaatsen. Iets noordelijker ligt de idyllische plaats Honfleur, een charmante havenstad aan de monding van de Seine.

De kust van Normandië oefent een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. Het binnenland van Normandië is veel minder druk bezocht, maar minstens zo mooi. Zo is Suisse Normande een streek met veel heuvels, dalen en rivieren, ideaal voor een actieve vakantie.

Meer reisinspiratie nodig?

De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel mooie stedentrips en wandelingen.

In samenwerking met: Grijsopreis

Meer over: