Ga naar de inhoud

Toegangskaartje vereist voor toeristen in Venetië, voorkom een boete

Update:
Toegangskaartje Venetië

Vanaf vandaag betalen toeristen die Venetië willen bezoeken op drukke dagen een toegangskaartje van 5 euro. Deze proef helpt mogelijk de negatieve impact van massatoerisme te verminderen en meer rust voor de bewoners creëren.

Proefperiode toegangskaartje Venetië op piekmomenten

De stad Venetië test een nieuw systeem in de strijd tegen het massatoerisme. Tijdens de drukste perioden van het jaar is een toegangskaartje noodzakelijk voor dagjesmensen. Dit initiatief komt voort uit de behoefte om de leefbaarheid van de stad te verbeteren.

Venetië is één van de meest geliefde toeristische bestemmingen ter wereld, maar de hoge bezoekersaantallen eisen hun tol op de lokale gemeenschap en het milieu. Met dit toegangskaartje hoopt de stad een balans te vinden tussen het verwelkomen van toeristen en het behoud van haar unieke karakter.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Toegangskaartje voor Venetië kopen? Dit moet je weten:

1. Invoering vanaf 25 april 2024

    Het entreegeld voor Venetië zou al ingevoerd moeten zijn. Na meerdere keren uitstellen wordt in 2024 het entreegeld voor Venetië dan toch per vandaag ingevoerd. Op stedentrip? Of wil je overnachten in Venetië? Dan betaal je wel (zoals dat al jaren gebeurt) verblijfsbelasting per persoon per nacht. Deze vorm van toeristenbelasting wordt door de accommodatie geïnd.

    2. Tarief, wat kost een kaartje voor Venetië?

    Oorspronkelijk wilde de gemeente van Venetië een progressief systeem van toegangsprijzen gaan gebruiken: hoe drukker de dag, des te meer je betaalt. Uiteindelijk is er nu besloten om in 2024 bij wijze van proef met een entreegeld van 5 euro per persoon te starten. Je moet je toegang vooraf online reserveren.

    Voorlopig ga je alleen op 29 dagen verspreid over weekenden en feestdagen de toeristenheffing betalen. De eerste reeks data waarop het tarief wordt geheven, loopt van april tot midden juli 2024. De periode van 25 april tot 5 mei is de aftrap van het seizoen, dat verder gaat met heffingen op elke zaterdag en zondag van mei tot 14 juli.

    1 en 2 juni zijn uitgesloten. Voor de rest van het jaar zijn nog geen data vastgesteld. De heffing is verschuldigd voor iedereen die de stad binnenkomt zonder overnachtingsreservering (of een ontheffing) van 8.30 tot 16.00 uur.

    3. Wie moet er betalen en wie niet?

    De “contributo di acesso” hoeft alleen betaald te worden door dagjesmensen die Venetië willen bezoeken. Voor kinderen tot en met 14 jaar hoeft er niet betaald te worden.

    Overnacht je in Venetië? Dan hoef je geen entreegeld te betalen. Je betaalt immers als verblijfsbelasting. Inwoners van de Comune di Venezia en mensen die in Venetië werken of studeren hoeven niet te betalen. Hetzelfde geldt voor gehandicapten (en hun begeleider), mensen die een begrafenis bijwonen en mensen die familie in Venetië bezoeken. Er zijn nog een aantal zeer specifieke uitzonderingen, waar je als toerist niet onder valt.

    4. Hoe kun je betalen?

    Je kunt het entreegeld voor Venetië online betalen. Dat kan sinds 16 januari 2024 via de officiële website van Venetië. TIP: google op ‘contributo di acesso’ – Venice en je vindt diverse mogelijkheden.

    Door middel van een QR-code toon je aan dat je betaald hebt. Vooraf je entreebewijs voor Venetië regelen is aan te raden. Er komen ook mogelijkheden om het entreegeld voor Venetië samen met je treinkaartje naar Venetië te kopen. Veel dagjesmensen komen met de trein naar Venetië en kunnen zo automatisch aan hun verplichting voldoen. Als je als cruisepassagier in Venetië arriveert, dan is het de bedoeling dat de cruisemaatschappij voor het betalen van het entreegeld zorgt. Het kan geen kwaad om te controleren dat dit gedaan is.

    5. Boete bij een kaartje

    Als je entreegeld hebt moeten betalen en dat niet gedaan hebt, dan kun je een boete krijgen. Wie bij een controle geen bewijs van betaling kan overleggen of niet op een juiste manier aan kan tonen dat er sprake zou zijn van een vrijstelling van de heffing, die riskeert een boete. Die bedraagt waarschijnlijk tussen de 50 en 300 euro per persoon.

      Bron: telegraaf, 5dingendiejemoetweten.nl

      Meer over: