Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

LHBTI+, Cis-gender, aseksueel, queer: wat betekenen deze genderexpressies?

Werd er vroeger een beetje geheimzinnig gedaan over iemand die homoseksueel was, of zelfs ‘van de verkeerde kant’, tegenwoordig zien we een regenboog aan seksuele voorkeuren en identiteiten. De LHBTI-gemeenschap heet dat, en soms is de afkorting langer. Waar staan die letters voor en wat betekenen die nieuwe woorden?

Gelukkig is de samenleving meer tolerant dan vroeger over seksuele voorkeuren. Homoseksualiteit was iets wat vooral niemand mocht weten. Tegenwoordig zijn variaties in seksuele voorkeur en genderidentiteit allemaal bespreekbaar. Bij die gesprekken horen nieuwe woorden, en misschien is het niet meteen duidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

LHBTI is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse en dit zijn de verschillen:

1. Lesbisch, homoseksueel, biseksueel

Deze woorden zijn vast bekend: vrouwen die vallen op andere vrouwen zijn lesbisch, en mannen die op mannen vallen zijn homoseksueel. Mensen noemen zich biseksueel als ze zich soms tot een man, en soms tot een vrouw aangetrokken voelen.

2. Transgender

Soms worden mensen geboren in een lichaam waar ze zich niet in thuis voelen. Hun fysieke geslacht is mannelijk, maar ze voelen zich vrouw, of andersom. Via een proces van transitie, met onder andere hormoonbehandelingen en eventueel operaties, kunnen ze hun lichaam laten veranderen tot het bij ze past. Ben je geboren als man, en voel je je ook man, dan wordt dat cisgender genoemd, net zoals vrouwen die ook zijn geboren als vrouw.

3. Intersekse conditie

Sommige mensen voelen zich niet thuis in de verdeling tussen mannen en vrouwen. Ze zijn een beetje van allebei, of misschien iets totaal anders. Dat wordt ‘intersekse conditie’ genoemd. En wees eerlijk: zoveel maakt het toch ook niet uit? In andere culturen, bijvoorbeeld in Nepal, bestaat officieel zoiets als een derde sekse, naast man en vrouw. Intersekse conditie is een verzamelnaam, want er zijn veel verschillende intersekse condities: onzijdig, zowel man als vrouw, iets anders of het ene moment man, en het andere moment vrouw. 

Non-binair is een parapluterm voor mensen die heel diverse gevoelens hebben over hun gender en niet passen in de tweedeling man/vrouw.

4. Queer

De Q in de afkorting LHBTQI staat voor queer, een woord dat wordt gebruikt door mensen die zich helemaal niet in een hokje willen passen. Ze zijn vrij in wat ze voelen en wie ze zijn, zonder verwachtingen of beperkingen van de buitenwereld.

5. Aseksueel

Bij sommige mensen speelt seks en sekse geen rol in relaties. Zij voelen zich niet seksueel aangetrokken tot andere mensen. Dat wordt aseksueel genoemd.

De afkorting LHBTI+ wordt gebruikt om alle varianten in dit artikel in één klap te beschrijven. De organisatie van Pride, het jaarlijkse evenement (bekend van de Pride Parade in de Amsterdamse grachten), strijdt bijvoorbeeld voor gelijke rechten en emancipatie van de LHBTI-gemeenschap: een handige beschrijving waarbij niemand wordt uitgesloten.

Lees ook:
- Is jouw seksleven anders in corona-tijd? 
- Als je jaren samen bent met je partner, ligt sleur in de relatie op de loer. Dit doe je eraan! 

Auteur: Sabina Posthumus