Ga naar de inhoud

Nederlandse wijnbouw groeit: wijn uit de Betuwe in plaats van Bordeaux

wijnbouw in Nederland Bron: © Canva. De Nederlandse wijnbouw maakt een forse groei door. 

Helemaal naar Frankrijk of Italië voor een goed glas wijn? Dat hoeft allang niet meer. De Nederlandse wijnbouw maakt een forse groei door. In de afgelopen 5 jaar steeg het aantal wijnproducenten met bijna de helft, en ook de kwaliteit van de wijnen gaat met sprongen vooruit. Goed en duurzaam nieuws voor de echte wijnliefhebbers onder ons.

10 jaar geleden nog nauwelijks wijn in Nederland

De tekst gaat verder onder de video >>

Volgens wijndeskundige Ilja Gort is de ontwikkeling opvallend. Hij vertelde in Nieuws van de Dag dat er 10 jaar geleden nog maar nauwelijks Nederlandse wijn kwaliteitswijn te vinden was. Nu zetten wijnmakers flessen op tafel die écht meetellen, vindt hij.

De groei is te danken aan de klimaatverandering: warmere zomers en langere groeiseizoenen maken druiventeelt in ons land aantrekkelijker. Daarnaast spelen ook kennis en ervaring mee. Waar Franse en Italiaanse wijnboeren eeuwenlange tradities kennen, vinden Nederlanders het vak grotendeels zelf uit. Met vallen en opstaan is er inmiddels een stevige basis gelegd.

Van veehouderij naar wijnbouw

Een andere factor is de verschuiving in de landbouw. Gort ziet toekomst in een overstap van intensieve veehouderij naar wijnbouw: “Wijnstokken dragen bij aan een beter klimaat en leveren bovendien een product op dat steeds meer waardering krijgt.”

De focus ligt nu nog vooral op witte wijn: zo’n 70 % van de Nederlandse productie bestaat uit wit, gemaakt van rassen als Johanniter, Riesling en Chardonnay. Rode wijn is schaars. Volgens kenners liggen er kansen, bijvoorbeeld voor Pinot Noir.

In elke provincie in Nederland is wel een wijngaard te vinden. De kerngebieden liggen nog wel vooral in:

  • Zuid-Limburg
  • Achterhoek
  • Betuwe
  • Zeeland
  • Delen van Noord-Brabant en Overijssel

Ook in Utrecht en Flevoland zijn wijngaarden te vinden, vaak op voormalige landbouw- of fruitgronden.

Zuid-Limburg is het bekendste en grootste wijngebied, met de Apostelhoeve bij Maastricht als oudste wijngaard, terwijl de Achterhoek bekendstaat om zijn vele kleinere domeinen en de Betuwe profiteert van vruchtbare rivierklei en een gunstig microklimaat.

Zeeland heeft dankzij het zeeklimaat en veel zonuren gunstige omstandigheden, en ook Salland en Twente in Overijssel ontwikkelen zich tot serieuze wijnstreken. Verspreid door heel het land, van Drenthe tot Friesland en Noord-Holland, liggen daarnaast kleinere wijngaarden.

Nederlandse wijnen nu nog duurder

Nederland telt inmiddels 9 erkende wijnbouwgebieden met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), wat de herkenbaarheid en kwaliteit verder ondersteunt. Toch blijft er een uitdaging: door kleinschalige productie en veel handwerk zijn Nederlandse wijnen vaak duurder dan hun buitenlandse tegenhangers.

De trend lijkt duidelijk: de wijngaard verovert steeds meer plek in het Nederlandse landschap. Wie in de toekomst een glas wijn inschenkt, hoeft dus niet per se meer te kijken naar een etiket uit Bordeaux of Toscane.

Bekijk hieronder de video waarin Ronald de Groot en Lars Daniëls witte wijnen aanbevelen voor magazine Perswijn >>

Bronnen:

Nieuws van de dag, Metro Nieuws.

Meer over: