Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit zijn de allermooiste bloesemgebieden in Nederland

In samenwerking met:

Van half april tot eind mei kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. Verspreid over het land liggen prachtige bloesemgebieden. Want naast de bekende regio de Betuwe kun je elders ook heerlijk genieten van de bloesemtijd.

Grijsopreis.nl laat jou alle plekken zien die de moeite waard zijn. Dit zijn de 5 allermooiste bloesemgebieden van ons land. 

1. Rivierenland

Rondom de Betuwe in het Rivierenland liggen de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Hier zijn prachtige bloesemroutes over slingerende dijkjes te vinden. De meest beroemde dijk is in de Betuwe. Bij Tricht is de Appeldijk het summum van bloeiende fruitbomen. De Appeldijk mag je niet missen als je van de bloesemtijd wilt genieten. Deze wandeling bij Mariënwaerdt loopt langs de Appeldijk.

2. Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is veel minder bekend, maar zeker net zo mooi. Op de fraaie landgoederen geniet je van statige landhuizen, omringd door fruitboomgaarden. Hier bloeit in het voorjaar het bijzondere Drents krentenboompje. Je komt hem ook tegen in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel.

3. Geuldal

Het Geuldal in Limburg is een van de mooiste landschappen in Nederland. Maar in de lente is het hier helemaal geweldig. Langs de holle wegen vind je er veel hoogstamboomgaarden. Niet alleen met appel- en perenbomen, ook met kersen- en pruimenbomen. Een prachtige wandeling in Zuid-Limburg is de bloesemwandeling bij Margraten.

4. Zuid-Beveland

Op Zuid-Beveland in Zeeland vind je de prachtigste boomgaarden met perenbomen. Vooral in het gebied ten zuiden van Goes zijn veel fruitboomgaarden tussen de dijken en de diverse dorpjes. En het is niet voor niets dat men het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge de “Betuwe van Zeeland” noemt.

5. Bloesemregio in België

Zo’n 40 kilometer ten westen van Maastricht ligt een groot bloesemgebied in België: de regio Haspengouw. In een prachtig glooiend landschap liggen de mooiste fruitboomgaarden. Op de website van de regio Haspengouw vind je mooie wandelingen of fietsroutes langs de meest bijzondere plekken.

Bloesems-grijsopreis

Bloesemalert

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Iedere fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei. De appel- en perenbomen volgen daarna. De verwachting is dat deze in de derde week van april hun kleurenpracht tonen.

Wil je exact weten wanneer je het beste kunt genieten van de bloesemtijd? Op de speciale bloesemalert-app van Rivierenland lees je het direct. Naast een alert vind je hier praktische informatie over de soorten bloesem, leuke fiets- en wandelroutes en nog veel meer.

Wandelen en fietsen langs de fruitboomgaarden

De beste manier om van de bloesemtijd te genieten is wandelend of op de fiets. Op internet kun je veel fraaie wandel- en fietsroutes vinden. Je kunt hiervoor gebruikmaken van bijvoorbeeld wandelzoekpagina.nl of route.nl. De website van Rivierenland heeft alvast de mooiste routes voor je geselecteerd.

Optimaal genieten van de bloesemtijd

Ieder jaar willen veel mensen genieten van de bloesempracht. En omdat de bloesem slechts enkele weken op zijn mooist is, kan het daarom druk worden. Vermijd bij voorkeur de weekenden, zeker als het dan heel goed weer is. De drukte is dan groot. Daarom is het beter om op een doordeweekse dag, op vroeg in de ochtend te genieten van de bloesemtijd. Dan is het ook veel rustiger op de dijken en vind je makkelijker een parkeerplaats.

Meer inspiratie nodig?

De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel mooie wandelingen. Zoals de wandeling langs de Linge vanuit Leerdam. Je ziet dan de fraaiste fruitbomen in bloei staan. Daarnaast ontdek je slaperige plaatsjes langs de rivier.  

In samenwerking met: