Ga naar de inhoud

Bloesemgebieden: hier vind je de mooiste

Update:
Bloesem
In samenwerking met: Grijsopreis.nl

Vanaf half april kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. Niet alleen de Betuwe is de plek om te genieten van de bloesem. Want er zijn nog veel meer regio’s waar je volop kunt genieten van de bloesemtijd. Dit zijn de belangrijkste bloesemgebieden met de mooiste wandel- en fietsroutes.

Waar kun je de bloesem bewonderen?

De Betuwe is het hart van de Nederlandse fruitteelt. Het is dan ook niet verrassend dat je in deze streek veel prachtige bloesemgebieden vindt. Ook elders in het land zijn de bloeiende fruitbomen te bewonderen.

Rivierenland

Rondom de Betuwe in het Rivierenland liggen de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Dit hele gebied is met recht dé fruittuin van Nederland. Hier vind je zoveel prachtige bloesemroutes over slingerende dijken, langs bloeiende fruitboomgaarden. De Appeldijk bij Tricht is de mooiste om wandelend of fietsend te verkennen.

Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is veel minder bekend, maar zeker net zo mooi. Je komt er het unieke Drents krentenboompje tegen. Je ziet deze ook bloeien in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel.

Geuldal

Het Geuldal in Limburg heeft een van de mooiste landschappen in Nederland. Dat is in het voorjaar helemaal het geval. Hier tref je veel hoogstamboomgaarden aan met appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen.

Zuid-Beveland

Vooral in het gebied ten zuiden van Goes liggen veel fruitboomgaarden. Ook het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge is bijzonder. Daarom heet deze regio de Betuwe van
Zeeland.

Haspengouw in België

Zo’n 40 kilometer ten westen van Maastricht ligt de regio Haspengouw. Het is een groot bloesemgebied. In dit heuvelachtige landschap vind je de mooiste fruitboomgaarden.

Wanneer is de bloesem op zijn mooist?

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Elke fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei. De appel- en perenbomen volgen daarna. Wil je exact weten wanneer je het beste kunt genieten van de bloesemtijd? Op de bloesem-alert-app van het Rivierenland lees je het direct.

Wandelend genieten van de bloesem

Op Wandelzoekpagina staat een selectie van de leukste wandelingen in de bloesemtijd. Je vindt wandelingen in alle regio’s van Nederland langs bloeiende fruitbomen. Daarnaast
vermeldt de website van Rivierenland diverse bloesemwandelingen.

Deze twee bloesemwandelingen zijn erg mooi:

Wandeling langs de Linge. Een heerlijke tocht vanuit de stad van de glasblazers Leerdam. De route loopt langs de slingerende Linge, het dorpje Acquoy met de bijzondere kerktoren, het indrukwekkende fort Asperen en natuurlijk veel bloeiende fruitbomen.

Rondwandeling bij Buren. Het Betuwse Buren heeft een prachtig historisch centrum met veel bezienswaardigheden. Daar ontdek je ook de bijzondere band die Buren al eeuwenlang heeft met het koningshuis. Rondom Buren liggen fraaie fruitboomgaarden.

Fietsen langs de fruitboomgaarden

Op de fiets de fruitboomgaarden bewonderen is ideaal. Het grote voordeel is dat je dan grotere afstanden kunt overbruggen. Hierdoor geniet je nog meer van de fleurige bloesempracht. Op Fietsnetwerk.nl kun je diverse fietsroutes door de mooiste bloesemstreken vinden.

Heerlijk genieten van de bloesemtijd

Elk voorjaar trekken velen eropuit om de bloesempracht te bewonderen. Omdat de bloesem maar enkele weken op zijn mooist is, ontstaat er weleens drukte op populaire
bloesemroutes. Kies daarom voor een doordeweekse dag voor een lekkere wandeling of fietstocht langs de bloeiende fruitbomen. Probeer zonnige dagen in het weekend juist te vermijden.

Reisinspiratie

Wil je nog meer reistips? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Van uitjes in Nederland tot de mooiste
stedentrips in het buitenland.

In samenwerking met: Grijsopreis.nl

Meer over: