Draai voor klassieke weergave

Dit zijn de allermooiste bloesemgebieden in Nederland

In samenwerking met:

Van half april tot eind mei kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. Verspreid over het land liggen prachtige bloesemgebieden. Want naast de bekende regio de Betuwe, kun je óók elders heerlijk genieten van de bloesemtijd. Dit zijn de allermooiste bloesemgebieden van ons land. 

1. Rivierenland

Rondom de Betuwe in het Rivierenland liggen de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Hier vind je prachtige bloesemroutes over slingerende dijkjes. De meest beroemde dijk is in de Betuwe, bij Tricht is de Appeldijk het summum van bloeiende fruitbomen. Deze Appeldijk mag je niet missen als je van de bloesemtijd wilt genieten.

2. Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is veel minder bekend, maar zeker net zo mooi. Op de fraaie landgoederen geniet je van statige landhuizen, omringd door fruitboomgaarden. Hier bloeit in het voorjaar het bijzondere Drents krentenboompje. Je komt hem ook tegen in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel.

3. Geuldal

Het Geuldal in Limburg is één van de mooiste landschappen in Nederland. In de lente is het hier helemaal geweldig. Langs de holle wegen vind je er veel hoogstamboomgaarden. Niet alleen met appel- en perenbomen, maar ook met kersen- en pruimenbomen. 

4. Zuid-Beveland

Op Zuid-Beveland in Zeeland vind je de mooiste boomgaarden met perenbomen. Vooral in het gebied ten zuiden van Goes zijn veel fruitboomgaarden tussen de dijken en de diverse dorpjes. En het is niet voor niets dat men het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge de “Betuwe van Zeeland” noemt.

5. Bloesemregio in België 

Zo’n 40 kilometer ten westen van Maastricht ligt een groot bloesemgebied in België: de regio Haspengouw. In een prachtig glooiend landschap liggen de mooiste fruitboomgaarden. Op de website van de regio Haspengouw vind je mooie wandelingen of fietsroutes langs de meest bijzondere plekken.

Bloesemalert!

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Iedere fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol.

  • De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei
  • De appel- en perenbomen volgen daarna. De verwachting is dat deze in de derde week van april hun kleurenpracht tonen 

Wil je exact weten wanneer je het beste kunt genieten van de bloesemtijd? Op de speciale bloesemalert-app van Rivierenland lees je het direct. Naast een alert vind je hier praktische informatie over de soorten bloesem, leuke fiets- en wandelroutes en nog veel meer. 

Wandelen en fietsen langs de fruitboomgaarden

De mooiste manier om van de bloesemtijd te genieten is wandelend of op de fiets. Op internet kun je veel fraaie wandelroutes en mooie fietsroutes vinden. De website van Rivierenland heeft alvast de mooiste routes voor je geselecteerd.

Optimaal genieten van de bloesemtijd

Ieder jaar willen veel mensen genieten van de bloesempracht. En omdat de bloesem slechts enkele weken op zijn mooist is, kan het daarom druk worden. Vermijd bij voorkeur de weekenden, zeker als het dan heel mooi weer is. De drukte is dan groot. Zeker nu, in tijden van corona, zal het niet meevallen om voldoende afstand te houden. Daarnaast is het lopen of fietsen in colonne geen aantrekkelijk vooruitzicht. 
Daarom is het beter om op een doordeweekse dag te genieten van de bloesemtijd. Dan is het veel rustiger op de dijken. Ook vind je dan makkelijker een parkeerplaats. 

Meer inspiratie nodig?

De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.

In samenwerking met: