Ga naar de inhoud

Mark Rutte verlaat de politiek: VVD-leider niet meer herkiesbaar

Update:
Mark Rutte vertrekt uit de politiek

Mark Rutte heeft aangekondigd dat hij zich bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet meer verkiesbaar stelt als lijsttrekker van de VVD. Hij verlaat de politiek zodra er een nieuw kabinet is gevormd.

Rutte deed deze aankondiging onverwacht tijdens een verklaring in de Tweede Kamer over de val van het kabinet.

Persoonlijke motieven aftreden minister-president

Rutte gaf aan dat zijn besluit niet ingegeven is door persoonlijke motieven, maar dat het belang van Nederland voor hem altijd voorop heeft gestaan. Hij nam zijn besluit op zondagochtend met gemengde gevoelens en benadrukte dat hij nog steeds emotioneel betrokken is bij zijn functie. De ramp met vlucht MH17 is het onderwerp dat hem tijdens zijn premierschap het meest is bijgebleven.

Mark Rutte demissionair premier tot nieuw kabinet is gevormd

Hoewel Rutte de politiek verlaat, blijft hij nog wel even demissionair premier totdat er een nieuw kabinet is gevormd. Na 13 jaar als premier en 17 jaar als politiek leider van de VVD is het tijd voor een opvolger. Het kabinet-Rutte IV viel vanwege onenigheid over het asielbeleid. Rutte kreeg daarbij veel kritiek van oppositieleiders, die vonden dat hij het migratieoverleg onnodig op de spits had gedreven.

Op zoek naar nieuwe lijsttrekker VVD

De VVD moet nu op zoek naar een nieuwe lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Justitieminister Dilan Yesilgöz werd gevraagd of zij beschikbaar is als Rutte zou stoppen, maar ze wilde hier nog geen duidelijk antwoord op geven. Yesilgöz heeft eerder in de Tweede Kamer gezeten voor de VVD en laat de situatie eerst bezinken, voordat ze verdere stappen onderneemt.

Bron: Rijksoverheid, NOS
Beeldmateriaal: RVD/Martijn Beekman

Meer over: