Ga naar de inhoud

Liefdespil: redding van relaties in de toekomst

Update:
Liefdespil

Een pil die mogelijk je relatie redt of je helpt omgaan met een pijnlijke breuk? Deze toekomst is misschien dichterbij dan je denkt, met onderzoekers die op het punt staan een dergelijke ‘liefdespil’ te testen.

Bio-ethicus Brian D. Earp verwacht dat het gebruik van zo’n pil de komende 5 jaar gangbaar wordt.

De opkomst van liefdes-chemie

Vandaag de dag zijn er al meer dan 1 miljoen Nederlanders die gebruik maken van antidepressiva zoals selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) om hun liefdesleven te verbeteren. Terwijl deze pillen in sommige gevallen een positief effect hebben, benadrukt Earp dat ze ook tot een demping van emoties kunnen leiden, wat juist weer averechts kan werken in een relatie.

Onderzoekers zijn echter niet ontmoedigd en kijken nu naar andere stoffen om relaties te verbeteren. Neem bijvoorbeeld een experiment van de Zwitserse neurowetenschapper Beate Ditzen, die ontdekte dat oxytocine-neusspray de communicatie tussen partners verbeterde. Ook hebben studies gesuggereerd dat MDMA helpt om angst te verminderen. Ook maakt het mensen gevoeliger voor hun emoties, wat een voordeel kan zijn in een relatie.

Bekijk deze video over de effecten van MDMA. De tekst gaat onder de video verder >>

Van paddo’s tot de liefdespil

En dan hebben we nog psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, die onderzoekers beschouwen als een potentieel hulpmiddel voor relatietherapie. Door belemmerende gedachtepatronen te onderdrukken, stelt het partners in staat om met een frisse blik naar elkaar te kijken en zo de relatie te verbeteren. Patiënten die psilocybine hebben gebruikt tijdens relatietherapie beschreven hun ervaringen als transformerend, een enkeling gaf aan zelfs scherper en dieper begrip en liefde voor hun partner te voelen.

Hoewel er nog veel onbekend is, inclusief mogelijke bijwerkingen en de vraag of deze pillen voor iedereen geschikt zijn, is de potentie duidelijk. Als deze pillen slagen in tests en uiteindelijk gangbaar worden, dan luidt dit misschien wel een nieuw tijdperk van chemisch verbeterde relaties in.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Welingelichtekringen. Foto: Brasil2 by Canva

Meer over: