Ga naar de inhoud

Leververvetting: hoe komt het en wat zijn de gevolgen?

Update:
Leververvetting

Leververvetting is een veelvoorkomende kwaal die leverschade veroorzaakt. In veel gevallen komt het simpelweg door verkeerde voeding. Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft een vervette lever en dat heeft soms ernstige gevolgen.  

Lees hier hoe je leververvetting voorkomt.

Het effect van voeding op je lever

De lever is naast je hart en longen, 1 van de belangrijkste organen van je lichaam. Het speelt een enorm belangrijke rol bij de stofwisseling. Je lever maakt gevaarlijke stoffen (zoals alcohol) in je lichaam onschadelijk. Het is heel belangrijk dat dit orgaan goed blijft functioneren, want zonder lever kun je helemaal niet leven. Voeding is 1 van de grootste veroorzakers van leverschade. Door het overmatig drinken van alcohol, of een hoge consumptie van vette of suikerrijke producten kun je last krijgen van leververvetting. Bij deze aandoening ontstaan er vetdruppels op de lever, die uiteindelijk leiden tot ernstige leverschade en hart- en vaataandoeningen. Bij een deel van de patiënten is overmatig alcoholgebruik de oorzaak, nog veel vaker ontstaat de ziekte door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.

Zó herken je leverklachten

Leververvetting is moeilijk te herkennen omdat het niet altijd gelijk klachten geeft. Zelfs als een deel van de lever helemaal ontstoken is, is het gezonde deel nog steeds in staat om al het werk over te nemen. Op het moment dat je wel klachten krijgt, is de leververvetting al zo ernstig dat er allerlei littekens op de lever zijn ontstaan en dit orgaan niet goed meer functioneert. Op dat punt spreken we van levercirrose.

Dit 5 symptomen die vaak geassocieerd worden met leververvetting:

  1. Vermoeidheidsklachten: Indien je worstelt met aanhoudende vermoeidheid en zwakte, kan dit een teken zijn van leververvetting. De verminderde efficiëntie van de lever kan je energieniveaus beïnvloeden.
  2. Discomfort in de bovenbuik: Ervaar je ongemak of pijn aan de rechterkant van je bovenbuik? Dit kan wijzen op leververvetting, een aandoening waarbij buikpijn een vaak voorkomend symptoom is.
  3. Onverklaarbaar gewichtsverlies: Onbedoeld gewichtsverlies kan een gevolg zijn van leververvetting, aangezien de lever mogelijk niet optimaal functioneert in de verwerking van voedingsstoffen, zelfs als je eetlust normaal blijft.
  4. Buikzwelling: Ophoping van vocht in de buikholte, resulterend in een opgeblazen gevoel, kan een zichtbaar teken zijn van gevorderde leververvetting.
  5. Verhoogde leverenzymen: Bij een bloedtest kunnen verhoogde waarden van leverenzymen zoals ALT en AST wijzen op mogelijke leverproblemen, wat een indicatie kan zijn van leververvetting.

Onthoud dat leververvetting soms zonder duidelijke symptomen verloopt. Als je echter bezorgd bent over je levergezondheid, is het raadzaam professioneel medisch advies in te winnen voor een grondige evaluatie.

Veranderingen in dagelijks leven

Er bestaat geen specifiek medicijn dat de lever kan ontvetten. Om het tij te keren moet je je levensstijl aanpassen. Door de oorzaak van al deze problemen aan te pakken kun je levercirrose tegengaan. Om te beginnen meer lichaamsbeweging en er zijn een aantal voedingsmiddelen die je kunnen helpen om leververvetting tegen te gaan.

Zo blijkt uit onderzoek dat een dieet dat rijk is aan vezels helpt om buikvet te verliezen. Vezels vind je onder andere in volkoren producten, havermout en verschillende soorten groenten. Ook het drinken van 2 tot 3 kopjes koffie per dag helpt om de lever te beschermen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat koffie het risico op leverkanker verlaagt. Verder worden noten aangeraden, omdat deze rijk zijn aan vitamine E. Deze stof helpt je lever met ontgiften. Groene bladgroenten zijn goed omdat ze een antioxidant genaamd glutathion bevatten, die zorgt voor een goede werking van de lever.

Naast alcohol, vet en suiker, is ook een teveel aan zout slecht voor je lever. Zoutloos eten is misschien wat smaakloos. Wil je je gerechten toch wat meer op smaak brengen? Gebruik dan bepaalde specerijen en kruiden, die de werking van je lever stimuleren. Voorbeelden daarvan zijn oregano, kurkuma en knoflook.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: