Draai voor klassieke weergave

Wat je moet weten over leververvetting

In samenwerking met:

Leververvetting is een veelvoorkomende vorm van leverschade, dat in veel gevallen wordt veroorzaakt door verkeerde voeding. Naar schatting heeft 20% van alle Nederlands een vervette lever en dat kan ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn er een aantal voedingsmiddelen die leververvetting kunnen tegengaan

Margriet.nlegt je uit wat leververvetting is en hoe je dit kunt voorkomen. 

Leververvetting en voeding

De lever is naast je hart en longen, één van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Het orgaan speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling. Het zorgt er namelijk voor dat gevaarlijke stoffen (zoals alcohol) in je lichaam onschadelijk worden gemaakt. Sterker nog, zonder lever kun je niet leven. Het is belangrijk dat dit orgaan goed blijft functioneren.  Eén van de grootste veroorzakers van leverschade is slechte voeding. Door overmatig alcoholgebruik, of een hoge consumptie van vet- en suikerrijke producten kun je last krijgen van leververvetting. Bij deze aandoening ontstaan er vetdruppels op de lever, die uiteindelijk kunnen leiden tot ernstige leverschade en hart- en vaataandoeningen. Bij een deel van de patiënten is overmatig alcoholgebruik de oorzaak, maar veel vaker ontstaat de ziekte door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.

Leverklachten herkennen

Leververvetting geeft niet altijd gelijk klachten en is daardoor moeilijk te herkennen. Zelfs als een deel van de lever helemaal ontstoken is, is het gezonde deel nog steeds in staat om al het werk over te nemen. Op het moment dat je wel klachten krijgt, is de leververvetting al zo ernstig dat er allerlei littekens op de lever zijn ontstaan en dit orgaan niet goed meer functioneert. Op dat punt spreken we van levercirrose.

Veranderingen in dagelijks leven

Er is geen specifiek medicijn dat de lever doet ontvetten. Door je levensstijl, de oorzaak van al deze problemen, aan te passen kun je levercirrose tegengaan en het tij keren. Om te beginnen meer lichaamsbeweging en er zijn een aantal voedingsmiddelen die je kunnen helpen om leververvetting tegen te gaan.

Zo blijkt uit onderzoek dat een dieet dat rijk is aan vezels helpt om buikvet te verliezen. Deze vind je onder andere in volkoren producten, havermout en verschillende soorten groenten. Ook het twee tot drie kopjes koffie per dag kan helpen om de lever te beschermen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat koffie het risico op leverkanker kan verlagen. Verder worden noten aangeraden, omdat deze rijk zijn aan vitamine E. Deze stof helpt je lever met ontgiften. Groene bladgroenten zijn goed omdat ze een antioxidant genaamd glutathion bevatte, die zorgt voor een goede werking van de lever.

Naast alcohol, vet en suiker, is ook een teveel aan zout funest voor je lever. Wil je je gerechten toch wat meer op smaak brengen? Maak dan gebruik van bepaalde specerijen en kruiden, die de werking van je lever stimuleren. Voorbeelden zijn Oregano, kurkuma en knoflook

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met: