Ga naar de inhoud

Koningin Maxima in gesprek over risico’s en kansen van AI

Update:
AI

Koningin Máxima gaat met onderzoekers en partners van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in gesprek over de sociale impact van de toepassingen van Artificial Intelligence (AI). Ze doet dat donderdag 5 oktober tijdens een werkbezoek aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence.

Het bezoek staat in het teken van verantwoord gebruiken en toepassingen van AI. 

Grote dilemma’s en ethische vragen

De toename van het gebruik van AI brengt grote dilemma’s en ethische vragen met zich mee voor de samenleving. Daar kunnen minderjarige meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo inmiddels over meepraten. Op sociale media circuleren naaktfoto’s van de meisjes die door AI zijn gegenereerd, zonder dat ze dit wisten. Meer dan 20  slachtoffers tussen de 11 en 17 jaar, hebben zich gemeld bij de politie, die een onderzoek instelt. De dorpsbewoners zijn in shock.

Mam, er gaan topless-foto’s van mij rond

“Mijn dochter kwam uit school met de boodschap: mam, er gaan topless-foto’s van mij rond op het internet”, vertelt een moeder van een 14-jarig slachtoffer tegen de BBC. “Ze verzekerde me dat het om nepfoto’s ging. Die worden tegenwoordig veel gemaakt.” De beelden zijn door AI gemanipuleerd op basis van foto’s van de meisjes met kleding aan. Die zijn te vinden op hun social media-accounts. Een van de meisjes is afgeperst met een naaktfoto. 

Moeders verenigd in supportgroep

Dat het dorp opeens landelijk nieuws is in Spanje, komt doordat Miriam Al Adib moeder van 1 van de meisjes en een bekend gynaecoloog, het probleem aankaartte op social media. Adib roept alle betrokken meisjes zich zich te melden. “Wees niet bang en zeg het tegen jullie moeders”, zo moedigt zij de slachtoffers aan. De betrokken moeders hebben zich verenigd in een supportgroep.

Maxima in gesprek over risico’s en kansen

Binnen het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence werken onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in 7 labs nauw samen aan een verantwoorde toepassing van AI. Koningin Máxima bezoekt 1 van de labs. Met onderzoekers en partners van de HvA gaat Máxima in gesprek over de betekenis van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van werk en de brede welvaart. Ook wordt gesproken over de kansen en risico’s voor Nederland en het beleid dat daarbij nodig is in samenhang met de Europese en wereldwijde kijk op de toepassingen van AI.   

Bron: RVD, BBC

Meer over: