Ga naar de inhoud

Koffie helpt tegen nicotineverslaving, suggereert nieuw onderzoek

In samenwerking met:

Het drinken van koffie kan mogelijk helpen om het verlangen naar nicotine in de ochtend te verlagen, suggereert de wetenschap. Dat is goed nieuws voor mensen die proberen te stoppen met roken. Toch is de combinatie van nicotine en koffie niet aan te raden. Lees er alles over een nicotineverslaving in dit artikel.

Rokers en koffie – nicotineverslaving

Als je een trouwe koffiedrinker bent, dan ken je dat verlangen naar dat eerste kopje in de ochtend maar al te goed. Deze behoefte is bij rokers nog groter dan bij niet-rokers, bleek al uit een onderzoek in 1994. Destijds werd gezien dat 86.4 procent van alle rokers ook koffie dronk, tegenover 77.2 procent van niet-rokers. Bij onderzoekers aan de Universiteit van Florida wekte dat vragen op. Is het beeld van een kop koffie met een sigaret slechts een gewoonte, of is er meer aan de hand?

De hypothese werd getest in een onderzoek met cellen, waarbij de onderzoekers ontdekten dat koffie 2 verbindingen bevat die hoog sensitieve nicotinereceptoren* in het brein beïnvloeden. In het onderzoek werd er een solutie van dark roast koffie toegevoegd aan een cel die de nicotinereceptoren van een menselijk brein nabootst. Een van de organische chemische elementen in koffie – n-MP genaamd – gaf een reactie in de receptoren, waardoor de behoefte aan nicotine minder werd.

*receptoren zijn eiwitten in het celmembraan, het cytoplasma of de celkern, waaraan een specifiek molecuul kan binden

Koffie tegen het verlangen naar nicotine 

De nicotinereceptoren van rokers zijn in de ochtend extra sensitief, omdat ze na een nacht niet roken een grotere behoefte aan nicotine hebben dan overdag. Dat verklaart waarom bij rokers de behoefte aan koffie in de ochtend nog sterker is dan bij de niet-roker, die slechts naar de energie-boost van cafeïne verlangt. De recent gepubliceerde resultaten moeten nog op mensen getest worden. De huidige bevindingen suggereren wel dat koffie kan helpen om de behoefte aan nicotine bij rokers te verlagen, aldus L. Papke, onderzoeker aan de medische faculteit van de Universiteit van Florida. 

Gezondheidsvoordelen koffie

De nieuwe bevinding sluit zich aan bij de talloze onderzoeken die de verschillende gezondheidsvoordelen van koffie bejubelen. Zo bevat koffie allerlei antioxidanten en zou het volgens onderzoek door de ASN helpen bij de vetverbranding, omdat cafeïne de spijsvertering met 3 tot 11 procent stimuleert. Zoals bij alles geldt: drink met mate. Want zoals we inmiddels wel weten, heeft cafeïne bij te grote hoeveelheden óók negatieve effecten. Het kan namelijk invloed hebben op het stressniveau in het lichaam, wat weer zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk. Maar dat dagelijkse kopje, dat kan geen kwaad en cafeïnevrije koffie al helemaal niet. Ben jij er gek op? Dan kun je jouw favoriete smaak bestellen op Koffieplaats.nl. 

Bekijk het het complete onderzoek
Bron: National Library of Medicine – Pubmed.gov

In samenwerking met:

Meer over: