Ga naar de inhoud

Kersttoespraak koning Willem Alexander ‘Vrede op Aarde’

Update:
Kersttoespraak Koning Vrede op Aarde

Het hart van het Kerstfeest klopt in het vooruitzicht van ‘Vrede op Aarde’. Het lijkt soms ongelooflijk wanneer we naar het wereldnieuws kijken. Dit was de boodschap voor het volk van de Koning op eerste kerstdag.

Waar ooit de kribbe stond en engelen zongen, zien we nu wereldwijd verdeeldheid. Diepe wonden zijn geslagen, en vrede en verzoening lijken verder weg dan ooit. De schokgolven uit conflictgebieden zoals Israël, Gaza, Oekraïne, Afrika en elders bereiken ons ook hier.

Dichtbij huis zijn er ook tal van onzekerheden. Het gevoel elkaar te verliezen is groot. Soms begrijpen we niet meer wat anderen drijft. Mensen die dichtbij zijn, voelen vaak als vreemden.

Geen dijkverhoging kan ons volledig beschermen. De spanningen daar resoneren hier en creëren angst.

Vrede op Aarde: wat kunnen we hier zelf aan doen?

Kerst is een uitgelezen moment om in de spiegel te kijken, om te bezinnen. Wat betekent ‘Vrede op Aarde’ eigenlijk? Gaat het om harmonie, de afwezigheid van onenigheid?

Vrede is niet louter gezapige rust; het is het vermogen om conflicten beheersbaar te houden. Tegenstellingen zijn onvermijdelijk; ze houden ons scherp en brengen vergeten belangen en nieuwe oplossingen naar voren.

Zonder tegenstellingen is er geen vooruitgang, maar onze omgang met conflicten is cruciaal. Regels gelden voor iedereen, en onze democratische rechtsorde geeft houvast en zekerheid. Discriminatie is uit den boze.

Intimideren, bedreigen en schofferen zijn buiten de orde. Wie hiervoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap.

Samenleven in vrede begint dichtbij huis

In tijden waarin grote wereldproblemen onze krachten lijken te overstijgen, kunnen we op zijn minst ervoor zorgen dat we in eigen land vreedzaam samenleven en tegenstellingen overbruggen.

Dit vraagt om een verandering in onze omgang met elkaar. Bij boosheid neigen we vaak naar schuldvraagstukken, maar fouten maken is menselijk en leidt tot groei.

In de luchtvaart delen we incidenten openlijk om te leren en veiligheid te bevorderen. Een harde afrekencultuur maakt onze leefwereld onherbergzaam en belemmert samenwerking en oplossingen.

Laat Kerst een nieuw begin zijn van

Laten we dit Kerstfeest aangrijpen om een nieuwe start te maken, om niet altijd streng te oordelen maar begrip te tonen voor twijfels en tekortkomingen. Nederland is uniek, en samen vormen we dit land. Laten we onze kracht vinden in het overbruggen van tegenstellingen.

Dit betekent openstaan voor andere geluiden en luisteren, terughoudendheid tonen en ruimte geven aan anderen.

In het licht van recente gebeurtenissen spraken mijn vrouw en ik met Nederlanders met diverse achtergronden over het behouden van vrede in ons land. Ondanks de pijn en zorgen van deze mensen, zagen we hun kracht om elkaar te bereiken.

Een gast, wiens vader stierf in de Tweede Wereldoorlog, zei: “bidden is niet voldoende. Voor vrede moet je keihard werken. Ora et labora.”

In mijn 10 jaar als uw Koning zag ik constant mensen vanuit hun idealen tegenstellingen overbruggen en positief bijdragen aan de samenleving. Zij maken de toekomst bewoonbaar.

Zoals ik bij mijn inhuldiging zei: “Vindingrijkheid, ijver en openheid zijn al eeuwenlang onze kracht. In het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid meebouwen.”

Doe mee en kijk met hoop en vertrouwen naar de toekomst

Ik wens u allen, waar u zich ook bevindt en wat uw omstandigheden ook zijn, een gezegend Kerstfeest. Laten we samen streven naar vrede op aarde, stap voor stap, als één Nederland.

Kersttoespraak koning Willem Alexander terugkijken

Bron en beeld: Talpa

Meer over: